Заступник Ляшка розповів, які ліки передають в Україні з гуманітарною допомогою

Заступник Ляшка розповів, які ліки передають в Україні з гуманітарною допомогою

Укрінформ
Часто ліки, які потрапляють в Україну як гуманітарна допомога, належать до амбулаторного, а не госпітального сегмента.

Про це в ефірі українських телеканалів поінформував перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда, передає кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що МОЗ ще в березні розробило спеціальний алгоритм, який було доведено до всіх структурних підрозділів із питань охорони здоров’я.

«Тобто, ліки, які надходять гумдопомогою, часто є не госпітального, а амбулаторного сегмента, - такі, які пацієнтам можна видавати на руки. І в нашому алгоритмі було чітко прописано, що потрібно створити пункти видачі таких лікарських засобів», - уточнив він.

Комаріда заявив, що цими пунктами видачі ліків можуть бути і мобільні пункти видачі, вони можуть знаходитись і в закладах первинної медичної допомоги. Інформація про такі лікарські засоби має бути на стендах у закладах охорони здоров’я.

«І якщо максимально спростити – то людина звертається до сімейного лікаря або до лікарні, де вона має отримати призначення на такий лікарський засіб, а потім (вона може – ред.) його отримати абсолютно безплатно», - пояснив чиновник.

Він зазначив, що наразі в Україні багато таких пунктів видачі ліків.

«Майже на всі заклади "первинки" надходять лікарські засоби, які надійшли в Україну як гуманітарна допомога. Просто людям, які не змінили місце проживання або внутрішньо переміщеним, потрібно звертатися до закладів "первинки" і отримувати (відповідну – ред.) інформацію», - поінформував посадовець.

Серед ліків, які нині є найбільш популярними в Україні, перший заступник глави МОЗ назвав, з огляду на ситуацію, заспокійливі засоби.

Відповідаючи на питання про онкологічні лікарські засоби, він заявив, що наразі багато різних ліків закуповуються за кошти держбюджету Міністерством охорони здоров’я за централізованими програмами.

«Був зроблений відповідний перерозподіл із східних на західні регіони, у тому числі, і тому наразі все те, що держава закуповувала, поставляється, і пацієнти можуть ці лікарські засоби отримувати», - запевнив він.

Читайте також: Радуцький пояснив, чому здорожчали ліки

Говорячи про антибіотики, Комаріда нагадав, що громадяни зможуть із серпня почати отримувати на ці ліки електронні рецепти.

«Але, до прикладу, по регіонах, які знаходяться близько до лінії фронту чи активних бойових дій, залишається можливість виписувати паперові рецепти. Також за відсутності технічної можливості у лікарні дозволяється виписувати паперовий рецепт», - сказав посадовець.

Тобто, за його словами, ніяких утруднень з отриманням антибіотиків для українських пацієнтів МОЗ не створює.

«Навпаки, ми починаємо запроваджувати культуру споживання антибіотиків, щоб боротися з антибіотикорезистентністю», - заявив представник МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, більш як 90% препаратів, які ДП «Медичні закупівлі України» придбало у 2021 році, уже поставлені на центральний склад підприємства, їх розвозять у регіональні заклади охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-