Шмигаль закликав голів громад домовлятися із закордонними партнерами щодо відбудови

Шмигаль закликав голів громад домовлятися із закордонними партнерами щодо відбудови

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав голів українських громад домовлятись зі своїми партнерами з інших країн щодо розробки спільних проєктів повоєнної відбудови України.

Як передає Укрінформ, про це він заявив під час розширеного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Шмигаль зауважив, що очільники місцевих адміністрацій, міські голови, керівники громад мають активізувати спілкування з колегами з країн-партнерів, які мають намір брати участь у відбудові України, та домовлятися з ними про розробку спільних проєктів.

"Партнери можуть принести свій унікальний досвід, розуміння, як збудувати якісно нове середовище. Синергія між центральною, місцевою владою та міжнародними партнерами дозволить забезпечити трансформацію регіонів на основі принципу "Відбудувати краще, ніж було", - зауважив Шмигаль.

Глава уряду додав, що план відновлення України має два ключові виміри. Згідно з першим, відбудова країни та реформи мають відбуватися відповідно до найкращих правил і практик ЄС, адже метою нашої держави є членство у Євросоюзі. Другий вимір передбачає регіональний принцип, коли іноземні партнери беруть шефство над різними регіонами країни, фінансують і беруть безпосередню участь у підготовці й реалізації проєктів відбудови.

За його словами, уже зараз Україна має домовленості з деякими партнерами, які готові брати участь у такій трансформації. Наприклад, Швейцарія готова брати участь у відбудові Одещини, Велика Британія - Київщини, Естонія - Житомирщини. Данія у відбудові Миколаєва та Миколаївської області.

«Ми активно комунікуємо з усіма нашими союзниками та хочемо укласти меморандуми з країнами-партнерами, де були б закріплені відповідні наміри щодо відбудови українських регіонів. Це дозволить перенести питання з політичної площини на рівень конкретики, технічної документації проектів, чітких планів», - підкреслив Шмигаль.

Читайте також: Україна з початку війни отримала майже $13 мільярдів допомоги – Нацбанк

У свою чергу керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зауважив, що наразі найважливіше визначити, як найефективніше подбати про українських громадян, які страждають від російської агресії, повідомляє пресслужба Офісу Президента.

«росія цілеспрямовано обстрілює мирні міста, нищить локації, де немає військових об’єктів. Тому нам потрібно досягти «ефекту Фенікса» – відновлення та покращення того, що знищено й спалено, швидко і без зволікань», – сказав Єрмак.

Як повідомлялося, 4-5 липня в Лугано (Швейцарія) відбулася Конференція з питань відновлення України, де презентували проєкт відповідного плану.

Фото: kmu.gov.ua, president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-