Шмигаль розповів про плани відбудови України послам G7 та головам міжнародних організацій

Шмигаль розповів про плани відбудови України послам G7 та головам міжнародних організацій

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що Україна прагне не просто відновити будівлі й споруди, а створити кращу інфраструктуру, умови для проживання та бізнесу, збудувати країну за правилами цивілізованого світу.

Про це він сказав під час відеоконференції з послами країн Групи семи, Швейцарії та головами міжнародних організацій, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Відновлення України — процес, який потребуватиме багатьох зусиль. Не лише фінансових, а й зусиль багатьох компаній. Тому ми очікуємо великих проєктів у сфері державно-приватного партнерства. Розраховуємо, що іноземні компанії приходитимуть в Україну, створюватимуть тут робочі місця та сплачуватимуть податки. Будемо пропонувати найкращі умови, аби компанії залишалися й продовжували свою роботу в Україні й після відновлення», — сказав Шмигаль.

За його словами, ключовим джерелом відновлення України мають бути конфісковані активи росії та російських олігархів. Крім того, це можуть бути пільгові кредити від партнерів, міжнародних фінансових організацій, банків. Ще одним джерелом, додав Прем’єр-міністр, можуть стати грантова підтримка й індивідуальні внески. Для цього була створена платформа United24.

Читайте також: Через United24 вже зібрали понад $62,8 мільйона, найбільше донатять на оборону і розмінування

Шмигаль поінформував співрозмовників про організацію роботи цієї платформи, яка складатиметься з кількох рівнів: лідерів держав, урядовців та офіційних осіб, груп із реконструкції за напрямками.

«Ключовий принцип, який запропонував Президент України при розгляді майбутнього плану відновлення, — це принцип регіональної відповідальності наших партнерів за області, міста, містечка в Україні. Є вже частина країн, які обрали для себе пріоритети у відновленні. Закликаємо інших також долучатися до процесу», — зазначив Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що вже наступного тижня в Лугано відбудеться конференція з питань відновлення України, де буде презентовано проєкт плану відновлення.

Окрім регіонального, розглядатиметься також параметричний підхід. За словами глави уряду, Україна має бути відновлена за принципом «build back better», а майбутня інфраструктура має відповідати європейським стандартам. Серед іншого, ключовими принципами плану відновлення повинні стати принцип безпеки, верховенство права, прозорість, справедлива трансформація, «зелене» відновлення, діджиталізація, інклюзивність, безбар’єрність, сприятливий інвестиційний клімат, розвиток бізнесу в Україні.

Читайте також: Чехія назвала відновлення України пріоритетом під час свого головування у Раді ЄС

Крім того, Україна пропонує створити офіси відновлення в країнах-партнерах. При цьому, як зазначив Шмигаль, головний офіс має розташовуватися в Києві.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-