Євросоюз виділив ще €205 мільйонів на гуманітарну допомогу Україні

Євросоюз виділив ще €205 мільйонів на гуманітарну допомогу Україні

Укрінформ
З огляду на зростання гуманітарних потреб населення України, що пов’язані з російським вторгненням, ЄС виділив ще 205 мільйонів євро для надання гуманітарної допомоги населенню країни, що довело загальний обсяг такої допомоги з початку російської агресії до 700 мільйонів євро.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в четвер на сайті Європейської Комісії.

«З огляду на зростання гуманітарних потреб в Україні, Єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич здійснює візит до України для зустрічі з гуманітарними організаціями та офіційними особами уряду. У цьому зв’язку, ЄС сьогодні додатково виділив 205 мільйонів євро для гуманітарної допомоги Україні. Це збільшує гуманітарне фінансування та допомогу від ЄС у відповідь на злочинне вторгнення росії в Україну до 700 мільйонів євро, з яких 13 мільйонів спрямовані на проєкти в сусідній Молдові», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у наданні гуманітарної допомоги для України взяли участь усі 27 країн-членів ЄС, а також Туреччина, Норвегія та Північна Македонія, які координували свої зусилля через Механізм цивільного захисту ЄС. Цим шляхом в Україну були доставлені 38 000 тонн допомоги, включаючи комплекти першої допомоги, харчування, захисний одяг, елементи стратегічного обладнання - пожежні машини, мобільні госпіталі, електрогенератори. Ця допомога доставлялася через логістичні хаби, що були розгорнуті в сусідніх країнах – на територіях Польщі, Румунії та Словаччини. Два гуманітарні сховища та дві оперативні логістичні групи були розгорнуті також на території України за фінансової підтримки ЄС.

Крім того, більше 500 пацієнтів з України, які потребували термінової допомоги або тривалого медичного догляду, були перевезені у лікарні країн ЄС та країн-партнерів, де отримали необхідне медичне обслуговування. Таких українських пацієнтів погодилися прийняти на лікування Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Франція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія і Швеція.

Як зазначається, гуманітарна допомога ЄС адресно спрямовується людям, які її найбільше потребують, включаючи воду, продукти, медичні та захисні засоби, а також грошову допомогу. За цією програмою близько 1,59 мільйона українців вже отримали щомісячну допомогу у розмірі 2200 гривень на закупівлю найнеобхідніших товарів.

Єврокомісія нагадує, що за даними ООН 15,7 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги. Внаслідок війни, яку розпочала росія, більше 14 мільйонів українців були вимушені покинути свої домівки, з них близько 7 мільйонів були вимушені шукати притулок у сусідніх країнах. За попередніми оцінками, близько 8 мільйонів людей опинилися у становищі внутрішньо переміщених осіб, ще близько 14 мільйонів громадян України заблоковані у зонах бойових дій, звідки вони або не захотіли, або не змогли виїхати.

Читайте також: Гуманітарна допомога і відбудова України мають відбуватися паралельно - президент ЄІБ

24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність з Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. На територію ЄС, рятуючись від путінських бомб та снарядів, виїхали більше 6 мільйонів українців, переважно, жінок і дітей. Країни ЄС вперше в історії активували так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає українським громадянам право на легальне перебування в ЄС, на базові соціальні послуги, включаючи медичне обслуговування, освіту, право на працю тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-