ЄС надалі підтримуватиме Україну в боротьбі проти рф та на шляху до євроінтеграції – Мецола

ЄС надалі підтримуватиме Україну в боротьбі проти рф та на шляху до євроінтеграції – Мецола

Укрінформ
Європейський Союз від початку російської агресії  надав Україні значну військову, фінансову та політичну допомогу, і продовжуватиме цю підтримку. При цьому Європейський Парламент чітко підтримує процес надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Євросоюзі.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час спільної пресконференції із Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком заявила президент Європейського Парламенту Роберта Мецола, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Три місяці минули, як путін розпочав свою злочинну війну проти України. Європейський Союз надіслав військову, фінансову, політичну та гуманітарну підтримку. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну та її народ. Ми не відвернемося від них та не дозволимо, щоб виникла втома від війни. По-друге, Європейський Парламент буде продовжувати активно підтримувати Україну у процесі отримання статусу країни-кандидата. Позиція цього Парламенту є чіткою. Україна має місце в нашій європейській родині», - наголосила президент Європарламенту.

Вона висловила сподівання на те, що Європейська Рада, яка має 23-24 червня розглянути формальну думку Єврокомісії щодо входження України до ЄС та прийняти рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата, врахує таку домінуючу думку Європейського Парламенту.

«Найважливіша річ, якою має завершитися ця Європейська Рада – це надія. Заява, яка має бути якомога більш зрозумілою, - що Україна й українці воюють за цінності, що є спільними для нас всіх. Саме тому я це чула від всіх глав держав та урядів. Щойно ми чули це від прем’єр-міністра Ірландії у сесійній залі - він сказав, що ми пройшли через це, стали членами Європейського Союзу, що було процесом дуже великої трансформації. ЄС не є просто групою країн, що приймають економічні рішення. Вони також приймають політичні рішення, що стосуються миру, свободи та справедливості», - підкреслила Мецола.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є можливим скорочення для України процесу входження до ЄС, який у «нормальних» умовах може забирати десятки років, президент Європарламенту нагадала, що Україна відповіла на запитальник Єврокомісії «із швидкістю блискавки», тож зараз важливо дочекатися думки Єврокомісії з приводу заявки України на членство в ЄС. Вона висловила надію, що рішучість та незламний дух українців допоможуть главам держав та урядів ЄС прийняти правильне рішення під час Європейської Ради.

«Будь-яка країна має виконати власні технічні вимоги в процесі розширення ЄС, і цей процес завжди має свої труднощі. Але головним є надія, про яку я вже згадувала. Зараз громадяни України воюють на нашій війні. Чи це є той час, щоб повернутися до них спиною або закрити перед ними двері? Щойно країна отримає статус кандидата, це відкриє дуже багато можливостей- це і поглиблена інтеграція, допомога у підготовці (до членства – ред.), у відновленні, у входженні до різних програм та структур», - сказала Мецола.

Читайте також: Стефанчук у Європарламенті: путін піде далі, якщо Україна не отримає статусу кандидата в ЄС

Вона висловила переконання, що цей дуже важливий період підготовки до членства в ЄС має бути відкритим для України якомога швидше. Особливо враховуючи те, що сама Україна продемонструвала своє бажання відповісти на всі вимоги та здійснити всі кроки, що має пройти країна-кандидат.

«Цей (Європейський – ред.) Парламент завжди був на передньому краю цього процесу. Ми бачили роль, які у цій дискусії відіграють міжпарламентські зв’язки та парламентська демократія, коли парламенти інформують про свої рішення глав держав та урядів в Європейській Раді. Це означає тектонічний зсув у тому, як приймаються рішення. Європейський Парламент хоче відігравати у цьому провідну роль притаманною мужністю та силою, яку ми побачимо сьогодні під час пленарного засідання», - сказала Роберта Мецола.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Моральний обов’язок Брюсселя – відкрити Україні шлях до членства в ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

У Версалі (Франція) 10 березня відбувся саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд думки Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-