Іспанія прийняла понад 137 тисяч українських біженців

Іспанія прийняла понад 137 тисяч українських біженців

Укрінформ
Іспанія надала прихисток понад 137 тисячам українських громадян, які вимушені були виїхати через розв’язану росією війну, та прийняла на лікування й реабілітацію десятки українських воїнів

Про це розповіла заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк під час зустрічі з директоркою Департаменту з питань зовнішньої політики Адміністрації Уряду Іспанії Еммою Апарісі, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВР.

«Від імені Верховної Ради дякую Іспанії за значний внесок у посилення Збройних Сил України, що передали озброєння, набої та захисне спорядження. Щиро вдячні за прийом на лікування і реабілітацію десятків поранених українських військових. Високо цінуємо надання значної фінансової та гуманітарної підтримки Україні та українцям. Іспанія гостинно прихистила у себе понад 137 тисяч наших громадян, що є четвертим найбільшим показником серед країн ЄС», — зазначила Кондратюк.

Фото: пресслужба Апарату ВР
Фото: пресслужба Апарату ВР

Вона запевнила, що уряд і народ Іспанії - на боці України у війні проти російського агресора.

У пресслужбі українського парламенту поінформували, що Іспанія зробила один із найбільших внесків у розмірі 120 млн євро для України у Європейський фонд забезпечення миру, загальний бюджет якого становить 1.5 млрд євро, тобто внесок Іспанії — 8%. Уряд Іспанії окремо виділив ще 31 мільйон євро на допомогу Україні, а це найбільша сума в історії, що була направлена Іспанією на користь однієї країни.

Водночас віцеспікерка зауважила, що російські загарбники змінили тактику. Війна переходить у затяжну фазу, тому Україна потребує ще більшої підтримки в усіх сферах.

Читайте також: Німеччина прийняла вже 800 тисяч біженців з України

«Щомісяця наш держбюджет зазнає збитків на 5 млрд доларів. Проте держава продовжує фінансувати всі соціальні виплати, щоби підтримати людей у ці важкі часи. Зокрема, виплати здійснюються українським громадянам під тимчасовим захистом ЄС», - підкреслила Кондратюк.

Окремо сторони порушили тему притягнення воєнних злочинців рф до відповідальності.

«Україна цінує рішення Ради Міністрів Іспанії від 15 березня звернутися до Міжнародного кримінального суду з проханням провести розслідування щодо злочинів, скоєних російськими окупантами», — акцентувала заступниця Голови ВР.

Вона виокремила той факт, що Іспанія однією з перших країн ухвалила рішення направити в Україну 39 судмедекспертів та поліцейських фахівців для розслідування воєнних злочинів.

Читайте також: До Канади прибув ще один чартерний рейс із українськими біженцями

«Спільними зусиллями міжнародної спільноти маємо добитися незворотного покарання для всіх представників рф, хто давав накази і вчиняв звірства в Україні», - переконана Кондратюк.

У свою чергу очільниця Департаменту з питань зовнішньої політики іспанського уряду запевнила, що Іспанія стоїть на боці України.

«Іспанія однією з перших засудила російську агресію. Наш Голова Уряду Педро Санчес постійно наголошує, що лише в єдності запорука спільної перемоги. Ми докладаємо максимум зусиль і постійно шукаємо нові можливості для підтримки України», — наголосила Апарісі.

Як повідомлялося, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були залишити свої домівки та виїхати за кордон, сягнула понад 6,5 млн осіб.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-