У Ризі прооперували підлітка-українця, який постраждав від російської касетної бомби

У Ризі прооперували підлітка-українця, який постраждав від російської касетної бомби

Укрінформ
У Ризькій Східній клінічній університетській лікарні (RAKUS) у травні вперше прооперували мирного жителя України, котрий важко постраждав під час бойових дій.

Наразі постраждалий, 15-річний підліток, проходить реабілітацію. Як передає Укрінформ, про це повідомило 20 травня Delfi.

Молода людина зазнала серйозного поранення, небезпечного для життя, 2-го березня. Лікарі вважають, що воно, швидше за все, було спричинене вибухом касетної бомби. В результаті у підлітка було зламане верхнє ребро та пошкоджено плечовий нерв, кілька осколків застрягли у хребті. Рука та частина плеча підлітка були фактично паралізовані – функціональність лише на 20%.

«На початку лікування, на першому етапі операції, потрібно було усунути біль від травми, чого неможливо було досягти звичайними знеболюючими засобами. А довгострокова мета – відновлення функції руки», – сказав фахівець у хірургії периферичних нервів Центру мікрохірургії Мартиньш Капіцкіс.

Читайте також: Франція прийме на лікування кількох хворих на рак дітей і поранених з України

Лікарі провели першу операцію 10 травня. Першим етапом цієї операції стала пересадка нервових гілочок з ноги та вшивання нервових трансплантатів у пошкоджені ділянки плечових нервів. На другому етапі операції лікарі перемикали дублюючі нерви в плечі та шиї, щоб поступово відновити функціональність. Операція тривала майже сім годин.

Зараз стан здоров'я молодої людини можна вважати задовільним. Він отримав рекомендації лікарів і вже виписаний, щоб продовжити лікування під наглядом сімейного лікаря та фізіотерапевта. Медики RAKUS кажуть, що потерпілий потребує ще тривалого періоду лікування та реабілітації, у тому числі кілька складних операцій, можливо, протягом кількох років.

У Латвію 15-річний хлопчик прибув разом із мамою.

Читайте також: Понад 900 українців перебувають на лікуванні у країнах ЄС – Ляшко

З моменту повномасштабного вторгнення російської армії на територію України 24 лютого RAKUS надала медичну допомогу 371 мирному жителю України. У стаціонарах медзакладу лікувалися 94 пацієнти. Медичні консультації у приймальному відділенні швидкої медичної допомоги отримали 277 пацієнтів з України.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-