У німецькому Бундестазі відкрилася виставка про війну в Україні

У німецькому Бундестазі відкрилася виставка про війну в Україні

Фото
Укрінформ
Фотовиставка про розв’язану росією війну «Україна: ціна свободи» відкрилась 17 травня у німецькому Бундестазі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Важко дивитися на ці фотографії. Вони бентежать. Вони лякають. Але ми мусимо дивитися», - заявила очільниця Бундестагу Бербель Бас, відкриваючи виставку.

Вона згадала своє нещодавнє відвідання Бучі та Ірпеню, де, зокрема, були зроблені деякі із фотоекспонатів, зазначивши, що ніколи не забуде побачене.

Через 77 років після завершення Другої світової війни беззахисні люди в Україні знову стають жертвами воєнних злочинів, в Україні відбуваються плюндрування й тортури, гвалтування й вбивства, - жахи ХХ століття повернулися, сказала Бас.

У Бундестазі відкрилася виставка про війну в Україні / Фото: Укрінформ

Вона подякувала за організацію виставки, адже німецьке суспільство треба розворушити, витягти зі стану пасивності та неспроможності співпереживати.

Політик також зауважила, що за допомогою деяких ЗМІ агресія «прикривається мереживом цинічної пропаганди», тож важливо поширювати інформацію про справжнє обличчя війни, а також збирати факти, щоб злочинці не уникли покарання.

«Захід надто довго недостатньо серйозно сприймав загрозу з боку росії, не в останню чергу це стосується й Німеччини… Зараз Україні потрібна наша підтримка у її мужній боротьбі за існування, а також європейська перспектива», - сказала голова Бундестагу. Вона назвала відповідальністю демократичного парламенту ФРН запобігання ситуації, коли воєнна сила знову стане засобом досягнення політичних успіхів.

До присутніх з відеовітанням звернулася депутат ВР, співголова Української-Німецької групи дружби Галина Янченко. Вона зазначила, що для України - це не просто боротьба з агресором, це боротьба за право існування як народу, як держави.

«Ми вимушені захищати від загарбників не лише наші території та людей. Сьогодні ми вимушені захищати правду - про нашу країну, про цю війну, про звірства, які вчиняє російська армія в наших містах. Про це російська пропагандистська машина підступно бреше», - підкреслила депутат. Вона назвала найжахливішим те, що ворог відродив страшні привиди минулого - ідеологію нацизму, який сьогодні називають «рашизм», та наслідує нацистські методи, влаштовує геноцид українського народу.

«Між нацизмом ХХ століття та «рашизмом» XXI століття багато спільного. Я б хотіла, щоб спільним був і фінал - це міжнародний трибунал для всіх воєнних злочинців», - заявила Янченко.

Вона скористалась можливістю нагадати, що Україна очікує від Німеччини військової і політичної підтримки. По-перше, постачання важкого озброєння, щоб вигнати ворога і визволити цивільне населення від тортур та насильства. По-друге, посилення економічних санкцій, в тому числі в енергетичному секторі. І по-третє, підтримки членства України в ЄС, адже жодна країна ЄС не заплатила такої високої ціни за свої європейські цінності.

Читайте також: Україна отримає €150 мільйонів пільгового кредиту від Німеччини - Шмигаль

Посол України в Берліні Андрій Мельник своєю чергою висловив сподівання, що німецький політикум ще більше підтримає Україну, щоб покласти кінець таким злочинам якомога швидше. Дипломат нагадав, що Бундестаг 586 голосами, вражаючою більшістю, проголосував за надання Україні важкого озброєння. Відтоді пройшло 20 днів і озброєння досі не відправлено, покритикував Мельник уряд. Він підкреслив, що кожен день зволікання коштує Українській державі нових жертв. Українці сподіваються і очікують, що федеральний уряд виконає те, що вирішили законодавці, та схвалить врешті решт відправлення танків і інших систем озброєнь. Він заперечив закиди деяких політиків про те, що це, мовляв, послабить Бундесвер, і закликав Бундестаг, парламент найміцнішої економіки ЄС, за прикладом США схвалити лендліз для України та зробити свій внесок у те, щоб путін не виграв цю війну.

Фотовиставка організована Посольством України в Берліні за ініціативи голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука. Її кураторами є об’єднання Ukraine-Hilfe Berlin та Українська православна церква (Берлін). Вона працюватиме протягом 9 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-