Канцлер Австрії відзначив роль українців у визволенні Відня від нацистів

Канцлер Австрії відзначив роль українців у визволенні Відня від нацистів

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер відзначив роль українських солдатів, які у квітні 1945 року першими зайшли у визволений від нацистів Відень.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це глава австрійського уряду заявив у промові з нагоди 77-ї річниці завершення Другої світової війни.

"Безумство війни триває, адже сьогодні ми знову переживаємо війну в Європі, яка відбувається у вигляді вторгнення російської армії в Україну. Українські солдати були першими, хто визволив Відень 27 квітня від нацистського терору... Це постійне нагадування про те, що потрібно зробити все можливе, аби запобігти війні. А в цьому випадку також зробити все, щоб її припинити", - заявив він.

Негаммер також висловився щодо нейтралітету Австрії у російсько-українській війні.

Читайте також: Австрія готова підтримати ембарго на російську нафту

"Австрія – нейтральна країна. Так, останнім часом це було часто предметом дискусії. Так, ми – нейтральні у військовому плані. Але у нас є людське обличчя, яке потрібно захищати. Ми маємо позицію, і ми її артикулюємо: ми виступаємо за права людини і проти війни. Ми – проти сили сильного над слабким", - заявив він.

Це, напевно, вперше австрійський канцлер відзначив роль саме українських солдатів, які у складі радянської армії визволяли Відень. Раніше керівництво Австрії, як правило, згадувало про роль російських/радянських солдатів у визволенні Відня від нацистів. Зокрема, 24 лютого під час виступу в парламенті Австрії Негаммер говорив про "російських солдатів", які загинули під час звільнення Відня.

Читайте також: День Європи у Відні пройшов під знаком України

Як відомо, під час Другої світової війни столицю Австрії було звільнено у ході Віденської наступальної операції, яка проводилася військами Другого та Третього Українських фронтів за підтримки 1-ї болгарської армії. Під час цієї операції загинули понад 41 тис. визволителів, поранення дістали більш як 136 тис. солдатів.

Російська пропаганда тривалий час замовчувала той факт, що українці у складі радянських військ зробили великий внесок у визволення Європи від нацизму.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-