Майбутнє об’єднаної Європи тісно пов’язане з Україною – президентка Європарламенту

Майбутнє об’єднаної Європи тісно пов’язане з Україною – президентка Європарламенту

Укрінформ
Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну світ опинився в новій реальності, у якій не існує жодної альтернативи для об’єднаної та сильної Європи, а доля самої Європи тісно пов’язана із долею України.

Про це сьогодні у Європарламенті в Страсбурзі під час виступу на завершальному засіданні Конференції майбутнього Європи заявила президент Європейського парламенту Роберта Мецола, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Майбутнє Європи ще не написано, і наша історія залежить від кожного з нас. Ці дебати відбуваються у новій реальності після 24 лютого, коли президент путін наказав своїй армії вдертися в Україну. Цей акт середньовічної агресії змінив світ. Він став більш небезпечним. У ньому змінилася роль Європи. І ми не можемо далі дозволяти собі втрачати час… Майбутнє Європи пов’язане з майбутнім України. Загроза, яка постає перед нами, є реальною. Ціна невдачі є величезною», - наголосила Мецола.

За її словами, те, як Європа відповіла на російське вторгнення в Україну, та продовжує відповідати, стало справжнім лакмусовим тестом для європейських цінностей. Єдність та рішучість європейської відповіді заперечила твердження критиків ЄС та дозволила кожному його громадянину пишатися тим, що він – європеєць.

«Поки ми тут розмовляємо, вторгнення в Україну продовжується. Бомби все ще продовжують невибірково вбивати. Жінок все ще ґвалтують. Мільйони вимушені були тікати. Люди все ще знаходяться у пастці в тунелях під Маріуполем… Українці дивляться на Європу з надією на підтримку. Тому що знають: мільйони європейців, які були вимушені провести пів століття під тягарем «залізної завіси», знають, що для Європи не існує жодної альтернативи», - наголосила президент Європарламенту.

Вона зауважила, що наразі Європейський парламент усвідомлює свою відповідальність, бореться за сильнішу Європу та за все, що входить до цього поняття, включаючи свободу, демократію, верховенство права, правосуддя, солідарність та рівні можливості. В свою чергу висновки, що були зроблені в рамках Конференції майбутнього Європи, мають сприяти внутрішнім перетворенням та усуненню розриву між тим, чого від ЄС очікують його громадяни, й тим, що ЄС може їм реально надати.

«Це, зокрема, стосується оборони. Нам потрібна нова політика з безпеки й оборони, оскільки ми знаємо, що потрібні одне одному, і що поодинці ми є вразливими. При цьому не потрібно знову винаходити колесо. Ми можемо доповнювати існуючі альянси, а не конкурувати з ними. Це стосується й енергетики. Ми все ще надто залежні від автократій. Але ми допомагаємо одне одному, щоб дистанціюватися від кремля, та одночасно інвестувати у альтернативні джерела. Ми розуміємо, що поновлювальна енергія рівною мірою стосується як безпеки, так і охорони довкілля. Але досягти обох ми можемо лише разом», - зазначила Мецола.

Такий же підхід, за її словами, є справедливим і для інших напрямків європейської політики, включаючи Зелений курс, охорону здоров’я, міграцію та інші сфери.

«Європа ніколи не боялася. Зараз прийшов час зробити крок вперед і не відступати. Ми знову знаходимося у визначальному моменті європейської інтеграції, і не має бути жодних обмежень для запропонованих змін… Народи в Україні, у Грузії і Молдові, і також все ще – на Західних Балканах, дивляться на нас із усвідомленням власних цілей. Безумовно, кожна країна має йти своїм шляхом, але ми не маємо боятися використати енергію Європи для того, щоб змінити життя людей на краще», - сказала президент Європейського парламенту.

Читайте також: ЄС варто відмовитися від принципу консенсусу у ключових політичних питаннях – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Європейський Союз від початку цієї війни виявив солідарність з Україною та почав надавати їй політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Україна офіційно подала заявку на набуття членства в Європейському Союзі та вже розпочала формальну процедуру набуття статусу країни-кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-