У Берліні - акція на підтримку біженців з України

У Берліні - акція на підтримку біженців з України

Фото, відео
Укрінформ
У німецькій столиці організували акцію на підтримку українців, які змушені були залишити країну через розв’язану росією війну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, близько 200 людей – українські біженці, жителі Берліна, які приймають у себе українські родини, волонтери та інші – зібралися перед Німецьким театром (Deutsches Theater) для того, щоб познайомитися, поспілкуватися, обмінятися досвідом тощо.

Організаторами акції виступили театр, фонд Белля, банк GLS, ініціативи Karuna.

На площі перед театром досі залишається напис «ДЕТИ». Його було зроблено на знак солідарності з Маріупольським драмтеатром, який знищили разом з людьми, які там ховалися, російські загарбники. «Маріуполь – це те, що нас шокувало, зранило. Я маю сильний емоційний зв’язок з цим містом», - розповіла Укрінформу драматург і керівниця відділу міжнародного співробітництва DT Біргіт Ленгерс, яка відвідувала Маріуполь у 2018 році, має там друзів. Ленгерс неодноразово бувала в Києві, вже понад 15 років має друзів серед українських драматургів. Вона є кураторкою фестивалю Radar Ost, у рамках якого перетиналася з митцями зі Східної Європи, в тому числі України.

Від самого початку повномасштабної війни 24 лютого Німецький театр проводить вистави у рамках серії Stay United, надає сцену українським митцям. Зокрема, 13 травня пройде двомовне сценічне читання твору «Саша, винеси сміття» Наталки Ворожбит у виконані Тамари Трунової та змішаного ансамблю – 2 українські артистки та 1 німецький артист.

У Берліні - акція на підтримку біженців з України / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

GLS Bank і ініціатива Karuna відразу після початку агресії створили платформу Unterkunft Ukraine для пошуку житла для українських біженців, розповіли представники банку Фальк Цінц та Karuna Йорг Рікерт. Вони організували вже два подібних заходи для біженців і тих, хто їм допомагає в Берліні.

Олена Шкітіна, яка приїхала з Києва 16 березня, відразу почала волонтерити в Karuna. Зараз вона допомагає в ініціативі Україна-Берлін, яка реалізує багато проєктів допомоги. Найближчим часом з’явиться, зокрема, штаб гуманітарної допомоги. «Наша головна мета – допомогти, підтримати, об‘єднати українців у Берліні, створити платформу для єднання та обміну досвідом, адже багато людей приїжджають розгубленими й не знають, що робити», - зазначила Шкітіна Олена. Вона згадала також нещодавно створену онлайн платформу Разом - welcometogether.berlin. На ній планується проводити, в тому числі, онлайн-заходи.

Місце проведення акції обрано невипадково, більшість з цих організацій знаходяться близько одна до одної і до того ж поруч з Посольством України.

Як повідомляв Укрінформ, за даними ООН, кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон, перевищила 5,6 мільйона осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-