У Європі пропонують нові рекомендації для захисту біженців з Україні від торгівлі людьми

У Європі пропонують нові рекомендації для захисту біженців з Україні від торгівлі людьми

Укрінформ
Рада Європи пропонує нові рекомендації захисту втікачів від війни з Україні від торгівлі людьми.

Як повідомили Укрінформу в пресслужбі РЄ, нова інструкція опублікована GRETA - органом Ради Європи, відповідальним за боротьбу з торгівлею людьми.

Зокрема, зазначається, що у зв’язку з безпрецедентним від початку війни переміщенням людей, змушених тікати з України, 90% яких становлять жінки та діти, неурядові організації та ЗМІ забили тривогу через підозри у торгівлі людьми.

У новому документі GRETA пояснює, що можуть зробити європейські держави для того, щоб швидко і без необхідності проводити структурні реформи, надавати негайну допомогу людям, які тікають з України, а також виявляти потенційних жертв та торговців людьми.

Зокрема, у рекомендаціях наголошується на необхідності забезпечити належну реєстрацію всіх осіб, у тому числі без документів, що підтверджують їх особу або останнє місце проживання в Україні, а також забезпечити безперервність системи реєстрації в країнах транзиту та призначення.

З метою попередження та стримування злочинності також рекомендується збільшити присутність спеціально підготовлених правоохоронців на пунктах пропуску, вокзалах та автовокзалах.

Не менш важливим є встановлення офіційних та безпечних маршрутів, у тому числі через гуманітарні коридори, які дозволяють безпечний та легальний в’їзд і транзит, безкоштовний громадський транспорт або транспорт, організований довіреними організаціями, що фінансується державою.

Доцільна перевірка та офіційна реєстрація всіх волонтерів, окремих осіб, організацій та приватних компаній, які пропонують і надають допомогу, а також сприяння безпечному набору персоналу. Пункти прийому та розміщення повинні бути розташовані в безпечних місцях. Необхідно гарантувати спрощений і безкоштовний доступ до медичних послуг і психологічної підтримки для дорослих і дітей.

У рекомендаціях зазначається, що чітка інформація про ризики торгівлі людьми повинна надаватися на всіх етапах різними мовами, зокрема українською та російською. Крім того, необхідно посилити або створити цілодобові лінії довіри. Повинна бути надана легкодоступна інформація про трудові права та процедури працевлаштування в країні перебування, підкреслена важливість офіційного трудового договору, складеного легкодоступною працівнику мовою.

Інспектори праці повинні посилити нагляд за секторами високого ризику (такими як готельне і сільське господарство, кур’єри, доставка їжі, прибирання, домашній догляд, автомийки, масажні салони), а також завчасно визначати нові місця, де працюватимуть люди, які тікають від війни в Україні, та посилити там перевірки. Крім того, оскільки торгівля людьми в Інтернеті зростає, співробітники поліції та інспекції праці повинні розвивати цифрові знання, посилювати свою присутність в Інтернеті та систематично відстежувати Інтернет, в тому числі шляхом перевірки пропозицій щодо працевлаштування та сайтів секс-послуг, щоб ефективніше виявляти потенційних жертв і торговців людьми.

Щоб запобігти зникненням і жорстокому поводженню з дітьми, GRETA рекомендує зареєструвати всіх дітей без супроводу та дітей, які розлучені з сім’єю, і негайно скористатись ефективними заходами захисту, включаючи безпечне та спеціалізоване житло, з підготовленим персоналом та попередженням про ризики торгівлі людьми. Спеціальні перевірки необхідні у випадку, якщо діти подорожують з неспорідненими дорослими або якщо є сумніви щодо стосунків між дитиною та дорослими, які їх супроводжують.

Читайте також: Італія збільшить фіндопомогу Україні та підтримку біженців

Також в документі наголошується, що гендерно-чутливий підхід має вирішальне значення: де це можливо, держави-учасниці повинні збільшити присутність жінок серед прикордонників та інших посадових осіб. Спальні та санітарні приміщення для самотніх жінок (з дітьми або без них) повинні бути відокремлені від чоловіків.

«Держави-учасниці нашої Конвенції несуть підвищену відповідальність у ці важкі часи щодо запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею», - підкреслила президент GRETA Хельга Гаєр. За її словами, новий набір рекомендованих дій треба широко розповсюдити, щоб охопити всіх учасників, які працюють з біженцями, будь то урядовці, неурядові організації чи волонтери.

Як повідомлялося, за даними ООН, кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон, вже перевищила 5,6 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-