Нацбанк показав ескізи першої монети про боротьбу України з агресією рф

Нацбанк показав ескізи першої монети про боротьбу України з агресією рф

Фото
Укрінформ
Національний банк розпочинає роботу над першою монети із серії, що розповідатиме про загальнонаціональний опір українців російським загарбникам.

Про це повідомляє пресслужба НБУ, передає Укрінформ.

Нацбанк оголосив результати голосування за ескізи і творчі роботи, присвячені боротьбі України з російським агресором.

За підсумками відкритого народного голосування найбільшу кількість голосів у номінації «Кращий ескіз» зібрали роботи «Єдність – сила», автор Аліна Малюта (Україна); «Острів Зміїний», автор Віталій Шеварьов (Україна); «Привид Києва», автор Марина Куц (Україна); «Слава Героям», автор Мирослав Грич (Чехія); «Україна – мати героїв», автор Марія Падій (Україна).

У номінації «Краща творча робота» переможцями стали «Берегиня», автор Олексій Шекшуєв (Португалія); «Запрошуємо до Чорнобаївки», автор Андрій Єрмоленко (Україна); «Лелека», автор Катерина Продайвода (Україна); «Слава Героям!» і «Героям Слава!» - обидві авторства Андрія Єрмоленка (Україна).

Читайте також: На спецрахунку для допомоги ЗСУ залишається понад 150 мільйонів – Нацбанк

Розглянувши всі ескізи, що надійшли на конкурс, та врахувавши результати народного голосування, Національний банк розпочинає роботу зі створення першої монети із серії, що розповідатиме про загальнонаціональний героїчний опір українців російському загарбнику.

«В умовах війни український народ демонструє абсолютну та незламну єдність. ... Саме тому наша монета матиме назву «В єдності – сила». Сила, яка відображатиме всенародне єднання українців у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародну підтримку, яку надає Україні весь світ», – прокоментував заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Читайте також: Військові облігації: бюджет вже отримав майже ₴50 мільярдів, $93,8 мільйона та €176,5 мільйона

Планується, що один бік монети буде відтворено за мотивами ескізу «Єдність – сила» Аліни Малюти, другий – за мотивами ескізу «Допомога країн-партнерів» Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі.

У Нацбанку додали, що інші ескізи та творчі роботи також будуть втілюватися в нумізматичній продукції України (пам’ятних монетах, медалях, сувенірних банкнотах тощо).

Читайте також: НБУ штрафуватиме банки за порушення обмежень воєнного стану

Зазначається, що участь у голосуванні, яке тривало з 5 до 20 квітня, взяли майже три тисячі громадян. Вибір можна було здійснити серед 80 робіт від 35 учасників конкурсу.

Як повідомляв Укрінформ, Укрпошта планує випустити поштову марку з чернігівським псом-сапером Патроном, а також анонсувала випуск марки «Українська мрія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-