Відбудова України буде здійснюватися з Європою та світом - Зеленський

Відбудова України буде здійснюватися з Європою та світом - Зеленський

Відео
Укрінформ
В Україні розпочинається підготовка до відбудови міст, громад та інфраструктури, які були зруйновані російськими окупантами.

Як передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента, про це заявив Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад,

Глава держави зауважив, що керівництво росії, ухвалюючи рішення про вторгнення в Україну, розраховувало на внутрішній розкол у нашій державі, на те, що українці не зможуть об'єднатися заради перемоги. Але два місяці спротиву показали, що кремль помилився.

«Кожен день, поки вся країна бореться проти російських загарбників, ми, як центральна та місцева влада, з нашими друзями й партнерами повинні витрачати на підготовку до післявоєнного відновлення нашої держави», – наголосив Зеленський.

Він додав, що лише за попередніми оцінками, втрати України від війни станом на сьогодні сягають $600 мільярдів.

Читайте також: Відновлення України після війни з рф коштуватиме близько $600 мільярдів – Шмигаль

«Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти – знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисяч кілометрів доріг і майже 300 мостів. І це не просто цифри статистики. Це Маріуполь, це Волноваха, це Охтирка, це Чернігів, це Бородянка й десятки-десятки наших міст, містечок, селищ», – сказав Президент.

За його словами, через бойові дії більш ніж 11,5 мільйона громадян України покинули свої домівки, з них близько 5 мільйонів виїхали за кордон. Та 95% переселенців уже хочуть повернутися додому. Тому є нагальна потреба в підготовці плану відбудови комфортної європейської України.

Глава держави поінформував, що на сьогодні отримав згоду від Великої Британії, Данії, Японії, Італії та ще декількох держав долучитися до відновлення постраждалих територій України.

«Головний принцип цього проєкту – ми будуємо з Європою та світом, відбудовуємо всю країну. За кожним містом і за кожною країною буде закріплено партнерство», – підкреслив Зеленський.

Читайте також: Збитки від путіна, або Де брати гроші для відсічі та повоєнної відбудови

За даними ОП, до участі в засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад були також запрошені спікери парламентів Швейцарії, Румунії та Північної Македонії - Ірен Келін, Флорін Кицу і Талат Джафері, які прибули до нашої країни. Вони висловили захоплення мужністю Президента Зеленського та українського народу й запевнили у всебічній підтримці України, зокрема щодо питань відновлення після війни.

Келін зазначила, що програми кооперації України та Швейцарії під час війни не лише не зупинилися, а й були посилені. Також Швейцарія готується до проведення влітку Конференції з питань відновлення України.

Кицу наголосив, що Румунія підтримує європейську перспективу нашої держави та готова сприяти у відродженні України після війни. На великій солідарності з українським народом, готовності допомагати Україні наголосив і голова парламенту Північної Македонії.

Присутні також заслухали відеозвернення президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Читайте також: Зеленський та фон дер Ляєн обговорили макрофінансову допомогу Україні

Мішель зазначив, що цілком поділяє бачення Зеленського щодо України як потужної, сучасної та невіддільної частини Європи, а також його ідею стосовно долучення окремих держав до відновлення й відбудови певних українських регіонів і територій.

Зі свого боку очільниця Єврокомісії зазначила, що в цьому процесі важливою буде й роль регіональних еліт, а європейські міста й регіони готові поділитися з українцями відповідним досвідом.

24 лютого росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і сіл. російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Збройні сили України й Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-