Німеччина виділила мільйон євро на підтримку журналістів-біженців

Німеччина виділила мільйон євро на підтримку журналістів-біженців

Укрінформ
Федеральний уряд Німеччини підтримує медіа у вигнанні та журналістів-біженців. 

Про це заявила у вівторок державний міністр культури і засобів масової інформації Клаудія Рот, передає Укрінформ.

За її словами, уряд ФРН виділяє 1 млн євро негайної підтримки для працівників ЗМІ, які були вимушені втекти внаслідок російської загарбницької війни. З них 800 тисяч євро будуть спрямовані фонду JX Fund, спільній ініціативі «Репортерів без кордонів», Фонду Шефліна та Фонду Рудольфа Аугштайна.

Крім того, буде збільшено (на 200 тисяч євро) фінансування Європейського центру свободи преси та медіа в Лейпцигу, який працює з 2019 року, що має на меті надати додаткові гранти на членство в центрі для працівників ЗМІ, які шукають захисту.

Читайте також: Інформполітика росії на тимчасово захоплених територіях істотно не вплине на українців - голова НСЖУ

«За допомогою пропаганди та дезінформації путін та його поплічники намагаються приховати сліди своєї злочинної загарбницької війни та використовують усі репресивні засоби, щоб не допустити вільного та незалежного повідомлення про це», - заявила Рот. Вона уточнила, що йдеться насамперед про російських і білоруських журналістів, адже важливо, щоб люди в росії та білорусі дізналися правду про звірства та внутрішньополітичну ситуацію у власній країні. «Для цього важливо, щоб голоси представників ЗМІ, які втекли, почули», - додала міністр.

На умови фінансування з боку німецького уряду діє принцип віддаленості від держави, що означає, що держава не втручатиметься в редакційну роботу.

Через JX Fund окремі журналісти повинні мати можливість отримати фінансову підтримку та терміново необхідне робоче обладнання, а також уможливити створення цілих редакцій у вигнанні. У довгостроковій перспективі фонд має на меті створити стійку структуру, щоб він міг продовжувати надавати необхідну підтримку в кризових регіонах незалежно та віддалено від держави. Пряме фінансування медіаконтенту чи окремих ЗМІ не планується.

JX-Fund призначений для об’єднання численних пропозицій допомоги від компаній, державних установ та соціальних ініціатив і передачі їх працівникам ЗМІ, які втекли. Він розрахований на всіх медіа-професіоналів, які постраждали від війни в Україні та інформаційної війни, яка її супроводжує.

Читайте також: У москві затримали члена Антивоєнного комітету Володимира Кара-Мурзу

Окрім фінансування JX Fund, державний міністр культури та ЗМІ підтримує програму журналістів-резидентів Європейського центру свободи преси та медіа. Це дає можливість журналістам-біженцям отримувати гранти на роботу на 6 місяців. На додаток до продовження існуючої програми, частка у розмірі 100 тис євро доступна виключно для прийому працівників ЗМІ, які постраждали від війни в Україні.

24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-