Країни НАТО готові надати Україні більше зброї – Столтенберг

Країни НАТО готові надати Україні більше зброї – Столтенберг

Укрінформ
Під час міністерського засідання НАТО у четвер у Брюсселі союзники заявили про готовність посилити підтримку України, зокрема у військовій сфері.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції.

«Ми готові, союзники по НАТО готові надавати підтримку Україні, а також надавати більше підтримки. Союзники усвідомлюють усю нагальність надання більшої підтримки. І це був головний месидж від союзників сьогодні», - заявив Столтенберг.

За його словами, міністри під час засідання погодилися, що «треба і далі підтримувати та посилювати нашу підтримку України, щоб Україна подолала російське вторгнення».

Генсек НАТО запевнив, що союзники «рішуче налаштовані зробити більше зараз, у середньо- та довгостроковій перспективах, щоб допомогти українцям захисти свої домівки та країну і дати бій російським військам, які вторглися». «Союзники також нарощують гуманітарну допомогу та фінансову підтримку. Ми також обговорили, що ми ще можемо зробити, включаючи підтримку у сфері кібербезпеки та надання обладнання, яке допоможе українцям захиститися від хімічних і біологічних загроз», - заявив Столтенберг.

Читайте також: Кулеба порушує питання безпекових гарантій на двосторонніх зустрічах у Брюсселі

Він зазначив, що країни-члени НАТО заявили про готовність надати більше зброї Україні і тісно обговорюють це питання з українською стороною. «Що стосується військової підтримки, то союзники її надають і готові надати більше», - заявив він.

При цьому генсек НАТО зазначив, що союзники не вважають за потрібне вдаватися у деталі того, які саме системи озброєння надають Україні. Водночас він запевнив, що союзники «надають широкий спектр різних систем озброєння, включаючи системи протиповітряної оборони та сучасне обладнання». «Україна потребує різних видів озброєнь, і союзники надають ці різні види зброї, ми також бачимо вплив цієї зброї на полі бою кожного дня, оскільки українцям вдається завдавати великих втрат російським загарбницьким військам», - додав він.

Також Столтенберг пояснив, чому усе озброєння, яке надається Україні, є оборонним. «На моє переконання, ця різниця між оборонною та наступальною зброєю є трохи дивною. Адже ми говоримо про надання зброї країні, яка обороняється. І самооборона – це право, яке закріплено у Статуті ООН. І тому усе, що Україна отримує від союзників по НАТО, є оборонним, оскільки вона обороняється», - сказав він.

Генсек НАТО також повідомив, що під час міністерського засідання у четвер було засуджено скоєні російськими військами звірства щодо мирного населення та наголошено на важливості притягнення винних до відповідальності. «Союзники рішуче засудили жахливі вбивства мирного населення, які мали місце у Бучі та усіх інших місцях, які недавно були звільнені від російського контролю. Усі факти мають бути встановлені, і всі відповідальні особи за ці звірства мають постати перед правосуддям. І союзники підтримують зусилля з міжнародного розслідування», - заявив він.

Читайте також: Міністри G7 та Євросоюз закликають росію вивести з України війська

24 лютого російська федерація розпочала неспровоковану війну проти України. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і селища України, катують та вбивають мирне населення.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-