Німеччина заклала у бюджет мільярд євро на допомогу Україні

Німеччина заклала у бюджет мільярд євро на допомогу Україні

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок вважає за необхідне посилити допомогу Україні, на яку наразі передбачено 1 млрд євро, та поставки зброї.

Про це міністр заявила під час дебатів у Бундестазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже добре та важливо, що ми для України змогли передбачили в цьому бюджеті спеціальний фонд у розмірі 1 млрд євро, третина якого наразі спрямовується безпосередньо на гуманітарну допомогу», - сказала Бербок.

Водночас вона зазначила, що ніхто не може сказати, скільки ще знадобиться грошей, зокрема, на влаштування біженців з України. За оцінками ЄС, ближчими тижнями можна очікувати до 8 млн шукачів притулку.

Наприкінці цього тижня буде організовано перший рейс з Кишинева до федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія. Але потрібний солідарний розподіл біженців не лише в межах ЄС, куди українці можуть прибути без віз, постає потреба, щоб такі держави як США, Канада, Велика Британія також відкрили свої кордони. Німеччина, яка наразі головує в G7, говорить про це з партнерами, сказала Бербок.

Глава МЗС ФРН також зупинилася на питанні постачання зброї. За словами Бербок, вона «не пишається» тим, що не може позитивно відповісти своєму українському колезі на запитання: «Де зброя?». Німеччина – один із найбільших постачальників озброєнь, нагадала політик. Вона зауважила, що якщо ФРН не може віднайти достатньо озброєнь на складах Бундесверу, які можна було би передати ЗСУ, треба підтримувати контакт з виробниками, щоб уможливити поставки того, чого потребують українські війська.

Водночас, підкреслила Бербок, треба посилювати боєздатність НАТО та власну національну безпекову стратегію ФРН. Вона закликала в цій ситуації не шукати винних у минулих помилках, але визнати ці помилки та змінити політику відповідно до викликів часу.

Міністр розпочала та завершила свою промову цитатами української письменниці Тані Малярчук, яка пише багато німецькою мовою. Єдина можливість протистояти агресору – не мати страху перед ним, написала Малярчук. Отже, Захід повинен не мати страху так само, як це робить український народ, стояти разом, діяти разом, чітко та мужньо, тоді ворога вдасться перемогти, сказала Бербок.

У середу, 23 березня, Бундестаг обговорює у першому читанні проєкт бюджету Федерального міністерства закордонних справ на 2022 рік. У ньому передбачено витрати МЗС в розмірі 6,57 млрд євро, що означає збільшення на 4,3% порівняно з 2021 роком. На забезпечення миру та стабільності буде спрямовано 3,56 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-