Європа не може втомлюватись, допомагаючи Україні – глава МЗС Литви

Європа не може втомлюватись, допомагаючи Україні – глава МЗС Литви

Укрінформ
Європа має усвідомити, що війна, яку путінська росія розпочала проти України, торкається кожної європейської держави, тож європейці мають продовжувати надавати всебічну допомогу.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі європейських міністрів із закордонних справ та оборони заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не можемо втомлюватися, запроваджуючи санкції, або надаючи допомогу та підтримку для України. Ми маємо сприймати дуже серйозно запит України на початок процесу входження до ЄС», - сказав литовський дипломат.

Він зауважив, що вже визначив для себе «червоні лінії» стосовно вчинків Росії, але для того, щоб зупинити путіна, недостатньо позиції однієї країни, потрібні скоординовані дії міжнародної коаліції.

«У цьому глобальному альянсі ми шукаємо єдиної думки. Це має бути один голос, який говорить, що це наша війна», - підкреслив міністр.

За його словами, кожна європейська країна має дотримуватися власних зобов’язань та поглянути на процес допомоги Україні і вирішити, що ще може бути зроблено.

«Це – справа кожної країни. Україні потрібно більше зброї. Зі зброєю, яка вже була надана, українці змогли зараз зупинити російське вторгнення. І вони мають волю до боротьби. Тож, якщо ми є серйозними в тому, щоб дати Україні шанс для оборони власної країни, ми маємо бути надзвичайно серйозними щодо зброї, яку ми надаємо», - сказав Ландсберґіс.

Він наголосив на необхідності зміцнити оборону східного флангу ЄС, що є особливо актуальним для країн Балтії.

«Країни Балтії потребують термінової уваги, коли йдеться про безпеку та оборону. Ми покладаємося на політику стримування, я думаю, ця фаза має бути завершена. Ми маємо перейти до оцінки реального стану нашої оборони. Ми маємо отримати більше обладнання та проводити планування реальної оборони Балтійських країн, що відображатиме зміни у стратегічних реаліях у регіоні», - додав керівник зовнішньополітичного відомства Литви.

Як повідомлялося, Європейський Союз застосував проти росії вже чотири пакети суворих санкцій, які ізолюють агресора від світової економічної системи, та розробляють п’ятий пакет санкцій, з метою припинення фінансування російської «машини війни» за рахунок сплати за російські енергоресурси.

Ряд впливових європейських країн та лідерів запропонували утворити Міжнародний трибунал для розслідування та покарання злочинів, які путінська росія вчиняє зараз на території України.

24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Фото: РадіоСвобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-