Країни-члени ЄС готові збільшити військову підтримку України на двосторонній основі - Боррель

Країни-члени ЄС готові збільшити військову підтримку України на двосторонній основі - Боррель

Укрінформ
Збройні сили і народ України чинять опір російській агресії, і швидкі дії ЄС із надання їм необхідної допомоги, зокрема військової, мають вирішальне значення.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками надзвичайної віртуальної зустрічі міністрів оборони країн Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виходячи з інформації країн-членів, військова кампанія Росії стає дедалі безумнішою. Українські Збройні сили мужньо відповідають. Київ чинить опір. Хтось говорив, що падіння було питанням годин. Це не так. Київ чинить опір, так само як Маріуполь і Харків. Є багато цивільних жертв, і потік переміщених осіб – не називайте їх мігрантами, будь ласка, - потік людей, що шукають прихистку, тікаючи від війни, зростає, особливо на польському кордоні та на всіх кордонах країн-членів з Україною», - сказав Боррель.

Він зауважив. що в цих умовах підтримка ЗСУ з боку ЄС є ключовою. Українська армія потребує боєприпасів, медичних матеріалів, оборонної зброї різних типів, і ЄС має намір надати все це на додачу до допомоги, що була погоджена вчора та надаватиметься з європейських фондів (500 мільйонів євро, з яких 450 мільйонів – на летальне обладнання).

«Країни-члени готові збільшити військову підтримку України на двосторонній основі, і понад це будуть використані фонди Європейського Союзу. Це буде зроблено з метою припинення неприйнятних дій Путіна, який проводить агресію проти України за підтримки Лукашенка. Який, до речі, в умовах повного порушення прав людини, організував референдум з метою вилучити без’ядерний статус Білорусі з конституції та зробити Білорусь базою для (розміщення) російської ядерної зброї. Всі розуміють важливість цього рішення та небезпеку ескалації конфлікту, коли Росія привела у стан високої готовності свої ядерні ракети, а також флот у Тихому океані та Балтиці», - заявив високий представник ЄС.

За його словами, Євросоюз посилить санкції проти білоруського режиму та включить до санкційного списку осіб, що сприяли агресії Росії проти України.

Боррель нагадав, що рішення про надання військової допомоги третій країні було прийняте вперше в історії Євросоюзу. Крім того, ЄС застосував безпрецедентні економічні санкції проти Росії, заморозив близько половини резервів російського Центробанку.

«Ми створили спеціальну клірингову палату, щоб, з одного боку, відстежувати шлях запитів від України та їхні потреби, а також зусилля країн-членів, щоб забезпечити максимальну ефективність та координацію нашої підтримки. Клірингова палата працюватиме в координації з НАТО. Україна також надіслала запит щодо геостратегічної космічної розвідки, і для цього ми мобілізували наш супутниковий центр у Мадриді», - зауважив високий представник ЄС.

На його думку, така допомога Україні з боку ЄС означатиме початок нового етапу у відносинах Євросоюзу з Росією, і це матиме для Євроспільноти свою ціну. Але, за словами Борреля, європейці мають бути готовими заплатити таку ціну зараз, щоб у майбутньому не довелося оплачувати набагато більші рахунки.

«Одне з головних завдань – якомога швидше зменшити нашу залежність від російського газу й нафти. Ми оплачуємо дуже великі рахунки Путіну, який використовує ці гроші для фінансування своєї військової агресії», - наголосив Боррель.

Як повідомлялося, напередодні Рада міністрів ЄС із закордонних справ погодила пакет термінової допомоги для України в обсязі 500 мільйонів євро. Він буде виділений за рахунок Європейського фонду миру, і 450 мільйонів будуть спрямовані на закупівлю летального обладнання. Крім того, як очікується, країни-члени можуть надавати Україні допомогу на двосторонній основі, включаючи протитанкові, протиповітряні засоби, бойові літаки.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-