Чехія посилює гумдопомогу Україні та готова надати зброю

Чехія посилює гумдопомогу Україні та готова надати зброю

Укрінформ
Чехія вирішила у відповідь на агресію РФ закрити низку її дипломатичних представництв у республіці та посилити допомогу Україні, у тому числі, надати зброю.

Про рішення надзвичайного засідання уряду повідомив його голова Петр Фіала на брифінгу в Празі, повідомляє Укрінформ.

Уряд Чехії, за словами Фіали, вирішив відкликати дозвіл на діяльність генконсульств РФ в Брно та Карлових Варах, а також припинити роботу своїх генконсульства в Петербурзі та Єкатеринбурзі. «Це символічний і практичний крок», - підкреслив Фіала. До Праги на консультації викликано послів ЧР в РФ і Білорусі.

Чеський уряд на екстреному засіданні, поінформував прем’єр, вирішив посили негайну гуманітарну допомогу Україні - на загальну суму понад 300 млн крон, а також запровадити інформаційний сервіс для громадян України, які перебувають на території ЧР.

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан додав, що українцям, які перебувають у Чехії на тимчасовій основі, це близько 60 тисяч осіб, у разі закінчення строку дозволеного перебування, дозвіл буде продовжено. Він пообіцяв, що уряд буде реагувати однозначно, жорстко та солідарно, а також максимально координувати допомогу Україні.

Міністр оборони ЧР Яна Чернохова запевнила, що НАТО готовий реагувати на всі можливі сценарії та підсилює боєготовність. «Це превентивні заходи, адже альянс не прагне ескалації»,- підкреслила глава Міноборони, вона зауважила, що можливість участі солдатів НАТО в конфлікті не обговорюється.

Водночас політик заявила про готовність підтримати Україну зброєю. «Якщо буде потреба, ми готові», - сказала Чернохова, нагадавши, що Прага вже надала Києву 4 тисяч стрілецької зброї та боєприпасів. Також є готовність допомогти в лікуванні бійців ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше із різкою заявою з засудженням розв’язаної Росією війни проти України виступив президент ЧР Мілош Земан.

Близько 5.00 24 лютого державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю. Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей і з території тимчасово окупованого Криму. Обстріляно об'єкти військової інфраструктури по всій території України.

У Київській області російська військова техніка пішла на прорив на КПВВ "Вільча", на Житомирщині відділ прикордонслужби "Млачівка" обстріляли "Градами".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-