Cейм Польщі засудив агресію Росії в Україні

Cейм Польщі засудив агресію Росії в Україні

Укрінформ
Нижня палата польського парламенту (Сейм) під час засідання у середу прийняла резолюцію щодо засудження аргесії Росії в Україні і висловила підтримку Україні.

Документ прийнято одноголосно шляхом акламації (оплесками польських законодавців стоячи), передає кореспондент Укрінформу.

Резолюцію зачитала маршалок Сейму Елжбета Вітек, яка мала на одязі припнутий значок з українським і польським прапорами. У залі було розгорнуто прапор України.

Як підкреслюється в резолюції, принцип суверенітету і право на самовизначення націй є одними з основних цінностей західної цивілізації.

“Рішення Російської Федерації визнати незалежність двох територій, що є невід'ємними частинами України, відкрито порушує прийняті міжнародним співтовариством норми й означає відкидання російською стороною усіх шляхів порозуміння у відповідності до міжнародного права”,- йдеться в резолюції.

Як підкреслюється, постанова Путіна порушує фундаментальні принципи міжнародного права, тому не може бути визнаною будь-якою іншою державою.

“Україна – незалежна, суверенна і демократична держава. Визнання Росією конституцій самопроголошених так званих Луганської та Донецької республік фактично означає намір захопити територію України, тому це дії суто військового характеру", - наголошується в документі.

Читайте також: Кулеба озвучив два плани України у протистоянні агресії РФ

Зазначається, що дії Росії, які активізувалися останніми тижнями, є “агресією, спрямованою проти незалежної держави”.

“Наступні кроки Володимира Путіна доводять, що метою його політики є припинення більш ніж 30-річного миру в Європі після падіння комунізму. Росія свідомо воскрешає демонів минулого і відкидає будь-які правила, крім правил сили, жорстокості і готовності вбивати невинних людей", - підкреслюється в резолюції.

Як зазначається, свою ціну за неоімперську політику Путіна, російську газову та енергетичну політику вже платять пересічні громадяни України, і це також впливає на рівень життя сотень мільйонів європейських громадян, зокрема мільйонів польських сімей.

“Сейм Польщі вкотре рішуче засуджує всі дії Російської Федерації, метою яких є замах на суверенітет України. Міжнародне співтовариство має зробити все можливе, щоб запобігти війні. Цілісність території України, недоторканність її кордонів і право на самовизначення є джерелом безпеки всієї Європи”,- наголошується в резолюції.

Нижня палата польського парламенту також закликала міжнародне співтовариство ввести жорсткі економічні та дипломатичні санкції проти агресора.

“Ми закликаємо уряди країн ЄС та НАТО, а також усе міжнародне співтовариство солідарно виступати на боці свободи та права українського народу жити в незалежній державі”, – йдеться у резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень "Л/ДНР" і підписав відповідні укази.

22 лютого на екстрено скликаній пресконференції у Кремлі Путін заявив, що Росія визнає "ДНР" та "ЛНР" у межах Донецької та Луганської областей.

Рішення Росії визнати самопроголошені "республіки" на тимчасово окупованих територіях сходу України спричинило негативну реакцію світових лідерів, організацій та країн. У їхніх заявах ідеться про те, що визнання незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей є порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України.

Через нову агресію Російської Федерації проти України президент США Джо Байден оголосив про введення санкцій безпосередньо проти РФ. За його словами, вони, зокрема, повністю блокуватимуть діяльність двох великих російських фінансових інституцій – ВЕБ-банку та їхнього військового банку. Крім того, будуть впроваджені жорсткі санкції проти російського суверенного боргу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-