Резніков переконаний, що існує маневр для уникнення масштабної війни

Резніков переконаний, що існує маневр для уникнення масштабної війни

Укрінформ
Військове керівництво ЗСУ не применшує загрози можливого широкомасштабного наступу РФ, однак відзначає, що наразі всіх необхідних чинників для цього немає.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Хочу сказати, що я спілкуюсь із професійними військовими, в першу чергу з головнокомандувачем Валерієм Залужним, відомим бойовим генералом, начальником штабу Сергієм Шапталою та іншими командувачами ЗСУ. Я використовую саме стандарти військової науки. Коли я кажу про відсутність ударного угруповання, це означає, що немає всіх складових, які мають бути для цього. Тому ми не принижуємо загрозу, ми її оцінюємо реально”, - наголосив Резніков.

Він додав: якщо українська розвідка наразі не підтверджує всіх ознак наступу, це не означає, що у разі прийняття рішення в Кремлі "росіяни не зможуть цього зробити".

Читайте також: Українська армія не планує ніде жодних наступальних дій — Резніков

“Вони зможуть, у них можуть бути такі плани, і план точно у них написаний. Але я переконаний, що станом на сьогодні маневр для політико-дипломатичного вирішення нерозв'язаної масштабної війни існує і залишається”, - заявив міністр.

За його словами, аби сформувати ударне угруповання, потрібен час. Резніков також закликав "тих, хто вважає себе військовими експертами", не розганяти паніку. При цьому він нагадав, що вже кілька дат прогнозованих наступів минули.

Раніше Резніков поінформував, що станом на сьогодні на кордоні з Україною налічується 127 тисяч осіб наземного компонента, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб.

Читайте також: Резніков – про ймовірне визнання «Л/ДНР»: Фактично це вторгнення через введення миротворців

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих «гарантіях безпеки» з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів «військового та військово-технічного характеру».

Читайте також: Кулеба: США будуть координуватись з Україною під час підготовки саміту Байдена і Путіна

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого на кордоні з Україною перебувало 125 тисяч російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становила близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-