У Страсбурзі литовці та українці провели спільну акцію єднання

У Страсбурзі литовці та українці провели спільну акцію єднання

Фото
Укрінформ
У Страсбурзі литовці й українці провели спільну акцію #UnitedForPeace у символічний для обох держав день, адже 16 лютого є Днем незалежності Литви та Днем єднання в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, в акції, яка проводилася на підтримку України, взяли участь представники Литви при Раді Європи, в Європейському парламенті, представники Постійного представництва України при Раді Європи, української громади в Страсбурзі та інші учасники, які виявили бажання висловити солідарність з Україною.

У своєму виступі литовський депутат в Європарламенті Петрас Ауштрявічюс висловив велику солідарність з Україною, наголосивши на міцному партнерстві та повній підтримці Україні. Він підкреслив, що у ці важкі часи загроз і провокацій з боку РФ і Путіна Литва — разом з Україною. Європарламентарій також висловив переконання у європейському майбутньому України та запевнив, що робитиме все можливе, щоб вона стала членом європейської сім’ї.

Акція підтримки України у Страсбурзі / Фото Олени Милосердової

Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк підкреслив символічність сьогоднішнього дня єдності для литовців та українців. “Символічний, бо доводить, що ми, українці, не залишились наодинці, адже наші балтійські друзі разом з нами тут”, - сказав він, зазначивши, що до участі у заході приєднались друзі з країн Балтії, а саме посли Естонії, Латвії та Литви.

Читайте також: У День єднання України в королівському палаці в Гаазі звучав гімн України

“Для наших друзів з Литви 16 лютого — історично дуже важливий день. Для нас, українців, день 16 лютого став теж дуже важливим, тому що вчора Президент України підписав указ, що проголошує цей день - Днем єднання в Україні. (...) Ця єдність сьогодні демонструє, що ніхто не може перемогти Україну. Україна буде надійним партнером для своїх друзів, країн Балтії, для інших демократичних країн - в єдності з Європейським Союзом та НАТО”, - наголосив Тарасюк.

У своїх виступах литовські депутати Європарламенту також наголосили на дуже потужній підтримці України, зазначивши: те, що сьогодні українці роблять, протистоячи Путіну, вони роблять не лише заради власної держави, а й заради захисту Європейського Союзу.

“Наша єдність є гарантією нашого майбутнього. Ми переконані у нашому спільному майбутньому - українському, литовському, - майбутньому в Європейському Союзі”, - наголосив євродепутат від Литви Юозас Олекас.

Читайте також: У День єднання найвища будівля в Індонезії засяяла кольорами Державного Прапора України

В акції взяли участь численні представники української громади.

У коментарі Укрінформу постпред України при РЄ підкреслив, що українська громада в Страсбурзі досить активна. ”Ми як Постійне представництво й українська громада підтримуємо постійні контакти, організовуємо спільні акції. Я думаю, що ми маємо всі підстави говорити про підтримку українською громадою України і її активну позицію тут, у Страсбурзі”, - зазначив Тарасюк.

За його словами, якщо говорити при підтримку України з боку партнерів, то однозначно вона відчувається. “Ця підтримка тягнеться з 2014 року — початку російської агресії. Так, минулого року нам вдалося за підтримки наших друзів з Балтійських і інших країн, яких ми неформально називаємо Групою Балтик+, заручитися їхньою підтримкою, так само як і більшістю Комітету міністрів РЄ, коли 42 із 47 країн-членів підтримали наш проєкт резолюції щодо порушення прав людини в окупованому Криму. Це було дуже сильне рішення, тому що воно дає чіткий мандат Генеральному секретарю і комісару по правах людини Ради Європи моніторити й аналізувати ситуацію з правами людини в окупованому Криму і щороку доповідати Комітету міністрів. Ми зараз працюємо над підготовкою проєкту рішення Комітету міністрів і сподіваємося, що більшість нас, як і торік, підтримає. Тож підтримку України ми відчуваємо не лише сьогодні від наших друзів, ми її відчуваємо постійно”, - наголосив постпред України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-