Примусово «мобілізованих» до росармії кримчан можуть звільнити від відповідальності - прокуратура

Примусово «мобілізованих» до росармії кримчан можуть звільнити від відповідальності - прокуратура

Укрінформ
Примусово "мобілізовані" жителі тимчасово окуваного Криму можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності за службу у збройних силах Росії.

На цьому наголосили в прокуратурі Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, передає Укрінформ із посиланням на Центр прав людини ZMINA

"Наявність доказів, що відносно особи здійснювався примус, може бути підставою для непритягнення такої особи до кримінальної відповідальності. Водночас законодавством України не визначено чіткий перелік таких підстав", – ідеться у відповіді прокуратури на інформаційний запит.

У прокуратурі підкреслили, що питання притягнення до кримінальної відповідальності українських громадян за участь у бойових діях проти України у складі збройних сил РФ "вирішуються індивідуально в кожному випадку з урахуванням усіх обставин, встановлених у кримінальному провадженні".

Винна особа чи ні – встановлює суд на основі дослідження доказів, які суддя вважає достатніми. У прокуратурі відзначили наявність відповідної судової практики.

Читайте також: РФ хоче набрати більше контрактників, щоб уникнути масової мобілізації - Bloomberg

Наголошується, що примусово "мобілізовані" до збройних сил РФ чи Білорусі жителі тимчасово окупованого Криму, які є громадянами України, можуть добровільно здатися в полон. Для цього їм треба звернутися до єдиного центру прийому звернень "Хочу Жить". 

Згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, окупаційній державі забороняється примушувати населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск та вести пропаганду на користь добровільного вступу до окупаційної армії, адже це порушує ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (4-а Женевська конвенція).

У прокуратурі автономії вказують, що одним із методів примусу жителів окупованого Криму до служби у збройних формуваннях РФ є погроза притягненням до кримінальної відповідальності осіб за "ухилення від призову".

Крім того, псевдовлада постійно проводить рейди з пошуку "ухилянтів" із врученням повісток до "військкоматів" та реалізовує заходи з поставлення всіх чоловіків на військовий облік.

Читайте також: Мобілізація і не тільки: Юсов розповів, на що спрямує РФ свої інформатаки

До вручення повісток залучаються також керівники підприємств. До "ухилянтів" застосовуються погрози звільненням з роботи. Цей перелік не є вичерпним.

У відповіді прокуратура зазначає, що досудове розслідування встановило численні випадки, коли окупаційна псевдовлада притягувала кримчан за такими фактами до "кримінальної й адміністративної відповідальності".

Як повідомляв Укрінформ, у Сімферопольському районі Криму окупаційна псевдовлада влаштувала масову облаву на мусульман з метою "мобілізації" до збройних сил Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-