У Вінниці відреставрують особняк капітана Четкова

У Вінниці відреставрують особняк капітана Четкова

Укрінформ
Вінницька міська рада виділила 2,4 млн грн на реставрацію пам'ятки архітектури початку ХХ століття – особняка капітана Четкова.

Про це повідомляє Вінницька міська рада, передає Укрінформ.  

«Цього року у Вінниці реставруватимуть елементи унікальної садиби на вулиці Пушкіна, 38 – Особняк капітана Четкова. Він є пам’яткою архітектури місцевого значення. На ці роботи виділено 2 мільйони 400 тисяч гривень з бюджету громади», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у ході реставрації заплановано відремонтувати дах будинку і відновити розміщену уздовж фасаду оригінальну огорожу з кованими і бетонними елементами. Вона виконує роль підпірної стінки та містить низку символічних охоронних знаків – тотемів. Окрім того, повернуть автентичний вигляд башті особняка.

Орієнтовно роботи на об'єкті розпочнуться у квітні.

Особняк капітана Четкова зведений понад сто років тому у стилі віденської сецесії. Він побудований за проєктом київського архітектора Василя Листовничого на замовлення дворянина, відставного офіцера-артелериста Олександра Четкова, який прибув до Вінниці на початку ХХ століття. За переказами, отримавши величезний спадок капітан Четков вирішив збудувати для своєї родини найкращий будинок у місті. На той час вартість будівництва особняка зробила його найдорожчим житловим будинком Вінниці: його оцінили в 500 тисяч царських рублів, що наразі еквівалентно приблизно 22 млн доларів США.

Читайте також: На Тернопільщині відреставрували замкову вежу ХІV століття

З 1921 року маєток належав міністерству охорони здоров'я. Більше півстоліття тут був пологовий будинок, а з 1970-х – дитяча лікарня. Наразі у ньому розташований департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради.

Реставрацію особняка капітана Четкова здійснять в межах міської програми реставрації об’єктів культурної спадщини. Як повідомляло агентство, цьогоріч в ході її виконання реставрують ще одну зі знакових архітектурних пам'яток Вінниці початку ХХ століття – будинок Длуголенського.

Фото: vmr.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-