На Чернігівщині суд постановив охороняти  садибу «Покорщина»

На Чернігівщині суд постановив охороняти садибу «Покорщина»

Фото
Укрінформ
На Чернігівщині суд зобов’язав обласну раду укласти договір на охорону пам’ятки архітектури національного значення – садиби "Покорщина" у селищі Козелець.

Про це повідомила пресслужба Чернігівської обласної прокуратури, передає Укрінформ. 

"Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов Козелецької окружної прокуратури в інтересах управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА до управління комунального майна Чернігівської обласної ради про зобов’язання укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – пам’ятку архітектури національного значення садибу "Покорщина" у селищі Козелець", – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що садиба "Покорщина" – комунальна власність територіальної громади сіл, селищ і міст Чернігівської області в особі обласної ради. Однак попри те, що право власності було оформлене ще 2010 року, охоронний договір до цього часу не укладений.

Позов окружної прокуратури суд задовольнив у повному обсязі. І тепер обласна рада має подбати про охорону головного будинку та кам’яниці Покорщини.

На Чернігівщині суд постановив охороняти садибу «Покорщина» / Фото Наталії Потапчук від 2014 року, Укрінформ

Як відомо, саме в Покорщині російська імператриця Єлизавета, після таємного вінчання з Олексієм Розумовським, мусила вклонитися своїй свекрусі – простій українській козачці Наталці Розумисі. Коли імператриця зі своїм коханим приїхала в Козелець, мати не кинулася на поклон до карети, а, за українським звичаєм, зустріла невістку на порозі, а, може, й у самому будинку. Той приїзд Єлизавети (1744 року) став для нашої держави історичним: вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, закохана цариця дала наказ відродити в Україні гетьманство.

За однією з легенд, саме через "покорення" імператриці свекрусі садибу й було названо "Покорщина". Хоча історики стверджують, що ця думка – на 100% вигадка. Вони вважають, що до того, як садибу купила Розумиха, вона належала київському полковому писарю Івану Покорському.

Читайте також: Big Data від Київстар допомагає аналізувати туристичні потоки на Чернігівщині

На сьогодні Покорщина – єдиний в Україні уцілілий зразок дерев'яного будинку козацької старшини. Зводили його в середині XVIII ст. найкращі місцеві майстри "за місцевими панськими смаками". В історію Покорщина увійшла як резиденція подружжя Дараганів – старшої наталчиної доньки Віри та її чоловіка Юхима – полковника козацького Київського полку. За їхнього життя тут містилася неформальна "столиця" всього приостерського краю. Після припинення роду Дараганів садиба перейшла у власність іншої знаменитої в Україні сім’ї – родини Галаганів.

Увагу до того, що така історична садиба руйнується, багато років поспіль привертала місцева влада, активісти, історики, журналісти. Однак грошей на її реставрацію так ніхто й не виділив. У 2018 році керівництво об’єднаної Козелецької ТГ заявляло про намір відновити садибу і створити там музей Київського козацького полку, проте далі цього справа не пішла. На сьогодні головний будинок і каретна садиби майже повністю зруйновані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-