Туристи відтепер можуть побачити Тернопіль XVIII століття у бронзі

Туристи відтепер можуть побачити Тернопіль XVIII століття у бронзі

Фото
Укрінформ
Бронзовий макет історичної частини Тернополя, якою вона була кілька століть тому, встановили у середмісті обласного центру.  

Про це кореспондентові Укрінформу розповів куратор проєкту «Бронзовий Тернопіль», художник Дмитро Мулярчук.

«Наше місто, засноване ще у 1540 році, здавна було культурним, історичним, релігійним центром Галичини. Про це засвідчують архітектурні, сакральні, історичні пам’ятки. На жаль, не всі вони збереглися до нашого часу. Тому у межах проєкту «Бронзовий Тернопіль» взявся за відтворення знакових для міста локацій. Серед них і ця, із будівлями, замком, фортифікаційними мережами, які й відтворив у макеті з бронзи», – розповів Мулярчук.

У Тернополі встановили бронзовий макет історичної частини міста / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

За його словами, мініатюрну інсталяцію митець виготовив на основі досить деталізованої карти 1797 року окружного інженера Антоніо Позареллі. Усі витрати, а це – понад 200 тис. грн, взяла на себе тернопільська громада, розуміючи, що такий новий бронзовий макет куточка міста, стане ще одним туристичним «магнітом» для гостей Тернополя, місцем для селфі тернополян і туристів.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт «Бронзовий Тернопіль» започатковано 2015 року. Його мета – відтворити архітектурні, сакральні, історико-культурні пам’ятки міста, які не збереглися до нашого часу. Нині у місті у межах проєкту встановили уже шість макетів у бронзі. Це – середмістя довоєнного Тернополя початку XX століття, макет Парафіяльного костелу, першої державної Тернопільської гімназії, площі Старий Ринок, композиція із синагогою та макет міської ратуші 1884 року.

У найближчій перспективі ініціативна група планує облаштувати в Тернополі бронзові макети залізничного вокзалу, Єзуїтського костелу, австрійської колонки в одному із внутрішніх двориків Тернополя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-