Пандемія COVID-19 змінила ринок зеленого туризму – науковиця

Пандемія COVID-19 змінила ринок зеленого туризму – науковиця

Укрінформ
Глобальні зміни у сфері надання послуг зеленого туризму внаслідок пандемії COVID-19 призвели до його поділу на індустріальний і суто сільський зелений туризм.

Про це сказала завідувачка відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України, голова координаційної ради ГС "Українська мережа сільського розвитку", професорка Олена Бородіна під час круглого столу в Укрінформі, присвяченого зеленому туризму в Україні.

“Відбуваються глобальні зміни у сфері надання послуг зеленого туризму в Україні. Такі зміни обумовлюються наслідками пандемії для сільського зеленого туризму. З одного боку, відкриваються можливості сільським сімейним господарствам розвивати і диверсифікувати свою діяльність, надаючи послуги сільської гостинності. А з другого боку, на сільські території перетікає індустріальний туризм. Таким чином, виникає два види сільського туризму – туризм на сільських територіях і власне сільський туризм”, – зазначила Бородіна.

Вона пояснила, що туризм на сільських територіях – це індустрія туризму, підприємницька діяльність, яка розвивається за законами ринкової економіки. Тим часом, суто сільський туризм – це надання послуг сільської гостинності як спосіб виживання сільських домогосподарств, і він потребує підтримки.

“Сільський туризм як надання послуг сільської гостинності має підтримуватися на рівні територіальних громад, оскільки вони перетворюються на середовище надання й отримання послуг. Відповідно дуже важливо на законодавчому рівні зробити наголос на цих двох видах діяльності. Одна справа – підприємницька діяльність, інша – диверсифікована діяльність для виживання сільських домогосподарств”, - наголосила науковиця.

Вона порадила сільським домогосподарствам у сфері зеленого туризму диверсифікувати свою діяльність – виробляти сільськогосподарську продукцію, надавати гастрономічні й послуги гостинності, продавати нові знання та емоції про сільський розвиток, природу, ландшафт тощо.

Метою заходу було налагодження діалогу між місцевими громадами, центральними органами виконавчої влади та громадськими організаціями для усунення перепон та створення нових можливостей розвитку громад шляхом підвищення їхнього туристичного іміджу.

Організатором заходу виступило ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-