У Коломиї на «Покутських фестинах» покажуть унікальний чоловічий танець

У Коломиї на «Покутських фестинах» покажуть унікальний чоловічий танець

Укрінформ
У Коломиї 15 грудня відбудуться «Покутські фестини», на яких презентують товариство «Покуття». На форумі гостям вперше покажуть чоловічий танець сербен, який виконують лише у селі Чортовець.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Коломийський міський голова Богдан Станіславський, передає Укрінформ.  

«15 грудня мешканці та гості громади зможуть побачити всю красу традицій Покутського краю. Адже цього дня у Коломиї відбудуться «Покутські фестини». Все буде відбуватися в межах форуму-презентації Всеукраїнського товариства «Покуття», яке займатиметься науковим дослідженням краю. До слова, в Коломиї вперше продемонструють сербен – унікальний чоловічий танець, який виконують тільки в селі Чортовець», – написав Станіславський.

За його інформацією, форум розпочнеться ходою учасників у традиційних костюмах Покуття. Для гостей підготували виступи народних колективів та смачні страви.

Покуття – історико-географічна область України, східна частина сучасної Івано-Франківської області. Територіально Покуття вирізняється і як своєрідний локальний етнографічний район України, населення якого називають покутянами. Самобутні етнокультурні реалії простежуються в традиційному покутському будівництві, народному одязі з особливо багатим розмаїттям головних жіночих уборів, орнаментиці й колориті вишивки, у багатьох звичаях, обрядах, словесному й музичному фольклорі, танцях, місцевих ремеслах і промислах.

Сербен — давній ритуальний танок, гаївка, яку водять на Великдень виключно чоловіки у селі Чортовець. Жінки та дівчата можуть тільки співати і спостерігати за дійством. Ритмічні рухи сербена складаються із трьох кроків вперед, кроку назад, змаху руками доверху, згодом донизу. За припущеннями етнографа Ярослава Левкуна, великодній танок схожий на сербський військовий чоловічий танець.

Фото: vikna.if.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-