Баранинська громада Закарпаття активно розвиває туристичну галузь

Баранинська громада Закарпаття активно розвиває туристичну галузь

Децентралізація
Укрінформ
Баранинська територіальна громада Закарпатської області за підтримки експертів Програми «U-LEAD з Європою» розробила стратегію розвитку, у якій одним із пріоритетних напрямків визначили туристичну галузь.

Про це Укрінформу повідомив керівник Регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько

«Наша співпраця з Баранинською громадою розпочалася практично з перших днів її створення. Це громада-лідер на Закарпатті з чудовою командою, яка її змінює та розвиває. У 2018 році ми організували для громади тренінг з розвитку туризму, що надало додатковий поштовх до розвитку цього напрямку. Тоді вдалося зібрати чимало пропозицій та напрацювати низку ідей, які у майбутньому стали основою для розвитку туризму в Баранинській громаді», - сказав він.

Сюсько додав, що стратегія розвитку громади, яку розробили за підтримки U-LEAD визначає, що одним із пріоритетів розвитку є туризм. Громада дотримується чіткого плану, який був детально обговорений при підготовці стратегічних документів. Фахівці Баранинської територіальної громади пройшли навчання та розробили проєкти, які подавали на різноманітні грантові конкурси.

«Проведений нами тренінг з розвитку туризму справді став відправною точкою для Баранинської громади. Тоді ми визначили загальні обриси траєкторії розвитку туризму в громаді, була затверджена відповідна програма дій... Громада почала розкривати свій туристичний потенціал, що більше стосувалося культури та історії. Ми бачимо, що громада розуміє, куди їй рухатися, а ми зі своєї сторони активно сприяємо та допомагаємо», – прокоментував експерт з розвитку туризму U-LEAD Олександр Коваль.

У Програмі також відзначають, що Баранинська громада географічно знаходиться дуже близького до міста Ужгород і таке сусідство може стати додатковим ресурсом для розвитку туристичної галузі.

«Розвиток будь-якої справи просто неможливий без чіткого плану дій та бачення. Завдяки експертній підтримці та допомозі «U-LEAD з Європою» нам вдалося напрацювати одну із перших в області стратегію розвитку громади. Ми, розуміючи наш потенціал, враховуючи контекст обласної стратегії розвитку та нашу інфраструктуру, визначили одним з пріоритетних напрямків розвитку туризм», – розповідає заступник голови Баранинської громади Сергій Когутич.

У Баранинській громаді діють курортні центри з якісним європейським сервісом. Громада займає друге місце в Закарпатській області за надходженнями з туристичного збору – 575 тис. грн в рік.

У 2019 році за сприяння Регіонального офісу U-LEAD в Закарпатській області в територіальній громаді було започатковано конкурс проєктів та пройшов відбір кращих із них, спрямованих на розвиток громади. Мешканці громади подали на розгляд комісії майже три десятки проєктів. Серед проєктів-переможців було кілька пропозицій, які стосувалися розвитку туризму, зокрема – «Туристичні стежки об’єднують громаду» та «Створення бренду Баранинської ОТГ».

«Секрет успіху громади – активність її команди та постійний пошук чогось нового. Громада завжди шукає нових партнерів для потенційної співпраці та налагоджує зв’язки. Ми бачимо в Баранинській громаді перетин різних шляхів – туристичних, велосипедних, пішохідних, гастрономічних та спортивних, ділового туризму та конференц-сервісу, лікування та оздоровлення. Цей потенціал вдало використовується, розробляється правильна маркетингова політика та позиціонування громади», – додає експерт з розвитку туризму «U-LEAD з Європою» Коваль.

У U-LEAD повідомляють, що однією з найвідоміших туристичних локацій Баранинської громади вважається палац в Плотені, який має давню історію. Власник палацу Нандор Плотені був відомим скрипалем, мисливцем та філантропом свого часу. Також Плотені був першою скрипкою Будапештського оркестру в 1872 році. Така історія захоплює багатьох любителів музики та давнини, які й вирушають в село Великі Лази Баранинської громади, щоб побувати у маєтку скрипаля.

Нині на базі палацу функціонує комунальний заклад позашкільної освіти «Центр творчості та спорту» Баранинської сільської ради, там проводять гуртки краєзнавчого та спортивного спрямування, а також гуртки щодо розвитку творчості молоді. На даний момент громада активно займається промоцією палацу та підготувала проєкти для участі у грантових конкурсах для отримання підтримки з реставрації палацу та перетворення цього об’єкту туристичну родзинку громади.

У громаді туризм розглядають не тільки у форматі фестивалів чи розвитку локацій, але й як загальне покращення інфраструктури – дороги, соціальні приміщення чи маршрути. У селах більшість об’єктів історичної, культурної чи природної спадщини були занедбані.

Керівництво громади взяло курс на покращення комунальної інфраструктури в цих населених пунктах, що дозволило збільшити потік туристів.

«У своїй діяльності ми чітко відштовхуємося від зазначеної інформації в стратегії. Якщо говорити в кількісних показниках, то на даний час нам вдалося виконувати завдання в стратегії, які стосуються розвитку туризму, на 40%», – розповів депутат Баранинської сільської ради Михайло Іванцик.

Для привернення уваги туристів, громадськості та потенційних інвесторів громада проводить низку інформаційних акцій, основна мета яких – популяризувати туристичні об’єкти та маршрути. На території Баранинскої громади вже створено 9 місцевих туристичних маршрутів та 1 регіонального значення, які були реалізовані минулого року за кошти місцевого бюджету. Загалом громаду протягом року відвідує близько 130 тис. туристів.

Туристи, які завітали в Баранинську громаду, можуть обрати кілька локацій для відпочинку. На території громади діють штольні, які можуть зацікавити любителів спелеології. Також є природні пам’ятки – зоологічна пам’ятка природи «Лилики» та «Залізорудна штольня XIV ст.»у селі Нижнє Солотвино) чи пам’ятка садово-паркового мистецтва «Парк культури і мистецтва» в селі Великі Лази.

«Практично кожне село має свою туристичну «родзинку», які внесені на електронні карти. Ми розвиваємо співпрацю з місцевими вищими закладами освіти щодо залучення студентів до розробки нових та удосконалення діючих туристичних маршрутів», – розповідає Іванцик.

Громада також намагається знайти партнерів серед інших територіальних громад для розробки та реалізації спільних проєктів у сфері туризму.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Фото: Програма «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-