На Вінниччині селяни збирають кошти на туристичний шлях до унікального скельного монастиря

На Вінниччині селяни збирають кошти на туристичний шлях до унікального скельного монастиря

Укрінформ
На Вінниччині мешканці села Оксанівка Ямпільської міської територіальної громади збирають кошти на облаштування безпечного шляху для туристів до пам'ятки культурної спадщини місцевого значення – унікального оборонного скельного монастиря ХІ-ХVІІ ст.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила голова ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко.

«Торік нашим Оксанівським печерам присвоїли статус пам'ятки культурної спадщини місцевого значення «Оборонний скельний монастир ХІ-ХVІІ століть». Там цікаві самі печери, а крім того відкриваються чудові Дністрові краєвиди, вид на Оксанівський каньйон та на Молдову. До нього значно збільшився потік туристів і мандрівників, але дістатися до пам'ятки дуже складно і навіть небезпечно. Під ногами пісок, каміння, галька і мандрівники спускались, тримаючись за гілки дерев, траву, опираючись руками. Тому й виникла ідея – прокласти безпечну стежку із східцями та поручнями. Ми підрахували, що нам треба 75 тисяч. Ризикнули зробити це за допомогою краудфандигової платформи», – повідомила Марченко.

За її словами, наразі за допомогою спільнокошту ініціатори цього проекту зібрали вже майже 44 тисячі. Гроші на облаштування безпечного шляху до Оксанівських печер надходять від фізичних осіб.

Окрім того, мешканці села заробляють гроші, які хочуть інвестувати у розвиток місцевої туристичної інфраструктури, самотужки. Вони тричі на тиждень із власних продуктів випікають пиріжки із різними начинками, які продають туристам, – від початку кампанії зі збору коштів місцеві господині спекли і реалізували їх вже понад тисячу.

Марченко каже, що мешканці села хочуть обладнати стежку до печерної церкви сходами та поручнями і встановити інформаційні щити з відомостями про цю пам'ятку. Надалі ж планують передати її в підпорядкування Державному історико-культурному заповіднику «Буша» для подальшого утримання та кваліфікованої реставрації.

Поки що ж Оксанівські печери доступні лише тренованим людям. В межах обласного проєкту «Велосипедом по Південному Поділлю» Ямпільська міська рада облаштувала над Оксанівським каньйоном новий оглядовий майданчик і проклала частину стежки. Утім, шлях до них залишається дуже складним.

«Успіх нашого проєкту покладе початок програмі відновлення об’єктів культурної спадщини та історичних пам’яток Ямпільщини. Це в рази збільшить потік відвідувачів регіону, що сприятиме розвитку зеленого туризму, покращить добробут місцевих жителів», – вважає Марченко.

Оксанівські печери в урвищах на лівому березі Дністра виявили ще у другій половині ХІХ ст. У них знайдені різночасові петрогліфи – від епохи бронзи до пізнього середньовіччя – та залишки мегалітичних конструкцій біля печер і підйомний матеріал епохи палеоліту. А на початку двотисячних науковці віднайшли залишки печерної церкви ХVІІ століття – монастиря-фортеці. Це унікальна пам’ятка культової та оборонної скельної архітектури. Там налічується 27 приміщень, вирубаних у 47-метровій товщі крейдяних відкладень. На стінах всередині та зовні зафіксовано декілька десятків наскельних зображень, викарбуваних у породі та намальованих фарбою. Серед них переважають хрести і геометричні фігури, а також є вершники, зооморфні фігури та корабель, літери і написи. Наскельні зображення в печерах Оксанівки не мають аналогів в Україні.

Оксанівка розташована на півдні Вінницької області на кордоні з Молдовою. У селі мешкає близько 50 осіб.

Фото: ГО «Туристична Ямпільщина»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-