Летимо в Копенгаген: що подивитися

Летимо в Копенгаген: що подивитися

Укрінформ
Містом пересувайтеся тільки велосипедом, а рівно о 12-ій – готуйте камеру знімати королівських гвардійців

Упіймати авіаквиток лоукостера за 25 євро до столиці Данії дуже просто, а місто надто чудове, аби його ігнорувати. У нього власний ритм життя, атмосфера, гастрономічні цікавинки – око навіть дуже досвідченого туриста знайде, за що зачепитися. Пам’яток культури та колориту вистачає і навіть власне «гетто» є. Пропонуємо поглянути на Копенгаген очима нашого журналіста.

ВСІ РЕКОРДИ ПІД ОДНИМ ДАХОМ У МІСТІ АНДЕРСЕНА

Куди піти у Копенгагені? Набережна Нугавн чудово підходить для прогулянок – тут неймовірно затишно і аж віє старовиною. Колись тут сам Андерсен жив! А туристів катають катерами і запрошують до чудових ресторанчиків.

Набриднуть милі будиночки з помаранчевими дашками – огляньте Дзеркальний дім у Центральному міському парку. Це творіння студії дизайну та архітектури MLRP, яка використала для оздоблення фасаду відполіровані сталеві листи. Парк відбивається в стінах, ніби у дзеркалах і виглядає дивовижно (щоправда, тільки вдень, на ніч "дзеркала" закривають).

Не оминайте Музей рекордів Гіннеса, де зібрані у фотографіях, воскових копіях та відеозаписах найбезглуздіші й найграндіозніші досягнення рекордсменів. Обов’язково знайдіть бронзову Русалоньку на скелі на береговій лінії променади Лангелінье (тільки не дивуйтеся, що насправді вона така мала – скульптор відвів морській діві всього 1,25 м зросту).

Головне – прогулюючись вуличками старого міста, оглядаючи старовинні будівлі, насолоджуючись атмосферою набережної, звертайте увагу на дрібнички – вони й створюють неповторну картину Копенгагена.

Велосипед – символ Данії, без перебільшення
Велосипед – символ Данії, без перебільшення

Кажуть, на мільйон жителів Копенгагена – 700 тисяч велосипедів. На фото – парковка в дворі парламенту Данії. Великів так густо, що й не порахувати.

Годинники Копенгагена – це окрема любов. Хоча б, здавалося, навіщо вони, коли у кожного – гаджет з годинником? Солідні класичні, цікаві дизайнерські, а головне – абсолютно точні.

Це фігура найвищої людини в світі (принаймні, це внесено до Книги рекордів Гіннеса). Роберт Першинг Уодлоу народився у 1918 році в штаті Іллінойс, США. У третьому класі переріс учителя, а у віці 22 років, перед смертю, досяг висоти 274 см та ваги 222 кг.

Особливе видовище: королівська варта йде на зміну караулу до палацу королеви Амалієнборг. Це відбувається щодня: хода королівських гвардійців у супроводі оркестру починається від замку Розенборг і закінчується зміною варти біля палацу рівно о 12:00. І велике свято для перехожих, які роблять відео, фото, селфі й рушають до палацу разом із цим загоном. Кажуть, дуже популярна робота: конкурс – 200 чоловік на місце. 

Канали і кольорові будиночки. Біля них можна гуляти вічно.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2106564122815028&set=pcb.2106565156148258

Тепер є мрія: повернутися сюди на вікенд, коли настануть спокійніші часи. У столиці Данії не лише є купа історичних пам'яток. Тут ще і сотні й сотні ресторанчиків, зі своїми унікальними і дуже смачними стравами. (Лише солодкий оселедець трохи дивує). Рекомендуємо знайти і покуштувати крем-суп з маслинами, смажену картоплю в мундирі з креветками, або ж датську яловичину зі шматочками буряка. Як і годиться сьогодні, більшість страв столичні кухарі готуватимуть з екопродуктів.

Враження, що всі данці країни в п'ятницю з'їжджаються до столиці, щоб провести тут пару днів. Це дуже видно було в готелі й на вулицях міста.

Пам'ятник Андерсену, встановлений в Копенгагені ще за його життя. Коліна в пам'ятника дуже блискучі, бо всі туристи приводять до нього дітей і саджають на коліна, щоб сфотографувати. Однак, кажуть, один з найвеличніших казкарів не любив дітей. Зовсім. І нібито, за задумкою скульптора, навколо нього мали бути фігурки дітей, яким письменник читає казку – на колінах в Андерсена лежить книга. Але письменнику, нібито, не сподобалася ця ідея і він наказав фігурки дітей прибрати... При цьому сам казкар дивиться в бік "Тіволі" – найдавнішого в Європі й дуже класного парку розваг.

Ще один, восковий, сидить у музеї всесвітньо відомого художника і журналіста Лероя Ріплі у власному кабінеті. А ще тут є чудові малюнки, карикатури, скульптури, воскові композиції й відеоінсталяції зі сценками з казок "Русалонька", "Дюймовочка", "Олов'яний солдатик", "Снігова Королева" і багатьох інших.

Ну і, мабуть, найбільший данський феномен – Християнія. 

Як пише Вікіпедія, Вільне місто Християнія – частково самокерована, неофіційна «держава всередині держави», розташована в районі Христиансхавн Копенгагена, данської столиці. Християнія має особливий напівлегальний статус у Данії й часткову незалежність.

Метою Християнії проголошено: «створити самокероване суспільство, в котрому кожен індивід відповідальний за благополуччя всієї громади. Суспільство має бути економічно самодостатнім і бути стійким у переконанні, що фізіологічне і фізичне руйнування може бути відвернено».

Християнія виникла у 1971 році, коли група хіпі незаконно вселилась у покинуті військові казарми короля Кристіана в Копенгагені. У 2011 році влада Данії надала хіпі-району Християнія в Копенгагені напівавтономний статус. Це допомогло врегулювати питання власності землі й обігу легких наркотиків у громаді. Згідно з новими правилами, місцеві жителі зможуть викупити землю за зниженими цінами, а ділянки, що залишилися, держава буде здавати в оренду. Юридичний статус Християнії був довгий час не визначений, і влада не раз намагалася очистити приміщення колишніх казарм, та марно. Остання спроба влади відбулася в лютому 2011 року, після рішення Верховного суду країни, однак мешканці району вчинили опір. Новий закон фактично перетворює рай хіпі у звичайний муніципалітет. 6 березня 2019 року поліція розібрала "ринок трави" і вивезла майно його торговців.

Але на сьогодні ринок з товарами, які виготовляють у Християнії, функціонує. Там продається одяг з лого Християнії, прикольні килимки, шкіряні сабо...

Лише фото робити всередині зовсім заборонено.

Найвідоміший товар – вело-коробки, в яких данці возять маленьких дітей. Хоч як це парадоксально.

Ці фото зроблені навколо цієї комуни.

Марина Сингаївська, Копенгаген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-