У запорізькому музеї відкрилася зала унікальної техніки

У запорізькому музеї відкрилася зала унікальної техніки

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі сьогодні, 28 жовтня, у музеї ретротехніки «Фаетон» відкрилася нова зала — великогабаритної та важкої техніки. Над відкриттям зали працювали 2,5 роки.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми відкрили ще одну залу – залу №7. Ми її позиціонуємо, як залу великогабаритної важкої техніки. Намагалися зібрати в ній різні експонати, ми серйозно розширили експозицію, додалася серйозна колекція знарядь сільгосппраці, які випускалися у часи Олександрівська (так називалося Запоріжжя до 1921 року). Крім того, додалася автомобільна, цивільна, армійська техніка, бронетранспортери та навіть залізнична техніка. У нас тут збереглися рейки від колишньої діяльності і ми вирішили, що вони нам знадобляться, і у нас вже є три залізничні експонати», – розповів співробітник музею Семен Мушер.

Будівля виставкової зали будувалася «з нуля». Площа зали становить 4 000 квадратних метрів. В одній частині виставлені плуги, зернодробарки та багато іншої техніки, яка випускалася у ХІХ-початку ХХ століть, зокрема й у Запоріжжі, на Заводі Абрагама Коопа, а зараз це Запорізький автомобілебудівний завод.

Загалом у новій залі налічується понад сотня експонатів, деякі з них – унікальні, їх можна побачити лише у запорізькому музеї. Вся техніка, зазвичай, «на ходу».

«Це дуже рідкісний експонат, єдиний у Запоріжжі. Його випускала угорська фірма «Дутра». Це самоскид «Думпкар». Ми знайшли у Запоріжжі цей автомобіль, він мав дуже «стомлений» вигляд: перекошений, кривий, іржавий. Ми на буксирі сюди його притягли й поставили. Він не вписувався в концепцію музею над той момент, але ми розуміли, що черга дійде. Рік працювали на ним, і ось він перед вами. Такі автомобілі працювали на шахтах, на будівельних підприємствах наприкінці 60-х – на початку 70-х років. Я особисто бачив їх, коли був хлопчиськом», – наголосив Мушер.

Автомобіль пофарбований у світлий колір, у такому кольорі він брав участь у різних міжнародних виставках. Про це говорять офіційні фотографії того часу, які співробітники музею знайшли, коли відновлювали техніку.

У період карантину музей продовжує працювати, але відвідувачі повинні мати COVID-сертифікати або негативні ПЛР-тести, обов'язково потрібно бути в масках і дотримуватися дистанції.

Читайте також: У Вінниці відкрилася виставка раритетних фотоапаратів

Раніше повідомлялося про те, що у «Фаетоні» є рідкісна вантажівка – УралЗІС-355М, яку називали «Захар». Основна кількість цих машин вирушала працювати у степи.

Також у музеї є вантажівка – точна копія тієї, що знімалася у кінострічці «Весна на Зарічній вулиці».

Фото: Ольга Звонарьова/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-