На Чернігівщині утворили два нові ландшафтні заказники

На Чернігівщині утворили два нові ландшафтні заказники

Укрінформ
Чернігівська обласна рада на сесії 22 жовтня ухвалила рішення про створення в області двох нових ландшафтних заказники – "Берізки" та "Лопата".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою до рішення, розміщеною на сайті Чернігівської обласної ради, заказник "Берізка" має площу 6,5 га. Він розташований в адміністративних межах Ряшківського старостинського округу неподалік села Оникіївка. На території є мальовничий березовий ліс із домішками липи, ясена та клена. Окрім червонокнижних рослин (сон-трава, підсніжник білий, ковила волосиста, осока затінкова, косарики тонкі) зустрічається тут і регіонально рідкісний вид – оман високий. У березняку мешкають зайці, лисиці, кабани та косулі.

Заказник "Лопата" охопить територію площею 92 га. Місцевість представлена заплавним типом ландшафтів із переважанням заболочених та справжніх луків. Там, зокрема, можна знайти півники сибірські й плодоріжку болотну, які занесені до Червоної книги України як вразливі види.

Читайте також: На Київщині офіційно з’явився перший природний ліс

Нові об’єкти природно-заповідного фонду створені на землях громад без їх вилучення і становлять науково-дослідний, рекреаційний та освітньо-виховний інтерес.

За інформацією департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Чернігівська область посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних територій. На сьогодні ця мережа нараховує понад 670 об’єктів загальною площею понад 262 тис га, що становить 8% площі області. Проте цього, зазначають у департаменті, недостатньо. Адже частка заповідних територій в Україні залишається значно меншою, ніж у більшості країн Європи, де площі, зайняті ПЗФ, займають, у середньому, 15% території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-