Експонати заповідника «Трипільська культура» покажуть у смартфоні в натуральну величину

Експонати заповідника «Трипільська культура» покажуть у смартфоні в натуральну величину

Укрінформ
Заповідник "Трипільська культура" в селі Легедзине на Черкащині створює найбільшу відкриту онлайн-базу трипільських артефактів, яку можна буде побачити з ноутбука чи телефона.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів директор заповідника Владислав Чабанюк.

"Нова експозиція відрізнятиметься від старої не просто тим, що ми помістимо експонати у нові вітрини і перефарбуємо стіни – вона зміниться на усіх рівнях. Мета експозиції "Трипільська пектораль" полягає у тому, щоб розвіяти туман довкола феномену трипільської культури, пояснити широкому загалу його важливість і актуальність простими словами. Ми вважатимемо, що досягли мети у межах цього проєкту, якщо виявиться, що експозиція зрозуміла відвідувачам і без екскурсовода", – сказав Чабанюк.

За словами директора заповідника, експозицію сформують з семи музейних залів, що комплексно розкриватимуть феномен трипільської культури та демонструватимуть різноманітні артефакти: ритуальну кераміку, знаряддя праці та предмети побуту, зброю, фрагменти жител, а також посуд різних періодів. Крім того, відвідувач зможе детально ознайомитися із загальною характеристикою трипільської культури на тлі світових процесів, її походженням та поширенням, а також із джерелами, що дадуть змогу краще зрозуміти феномен трипільської культури.

Читайте також: Чернівецький скансен вперше за 35 років відкриє дві нові експозиційні зони з будинками

"Щоб проєкт зміг зазвучати не лише на локальному, але й на всеукраїнському та міжнародному рівнях, експонати буде оцифровано і розміщено у віртуальній галереї, яка відтворюватиме усі 7 залів фізичної експозиції. Крім того, як у віртуальній галереї, так і у фізичному виставковому просторі можна буде скористатися функцією AR, що дає змогу проєктувати об’єкти на пласкі поверхні у реальних розмірах. Доступ до віртуальної галереї буде вільним, а відвідати її зможе будь-хто – для цього потрібно мати лише доступ до смартфона/ноутбука та інтернету", – повідомив Чабанюк.

Відкриття фізичної та віртуальної експозицій заплановане на жовтень-листопад цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-