Закарпатське свято молодого вина цьогоріч відбудеться раніше

Закарпатське свято молодого вина цьогоріч відбудеться раніше

Укрінформ
В Ужгороді анонсували "Закарпатське божоле-2021", яке попри пандемію проведуть 12-14 листопада.

Про це повідомляє у Фейсбуці Ужгородська міська рада, передає Укрінформ.

"Традиційне свято молодого вина – "Закарпатське божоле" – цього року в Ужгороді після річної перерви через пандемію планують таки провести 12-14 листопада. Завжди "Божоле" в Ужгороді проводили, як і у Франції, у треті вихідні листопада. Однак із цього року указом Президента України у другу неділю листопада запроваджено професійне свято – День виноградаря та винороба, тому відтепер і надалі фестиваль будуть приурочувати до цієї дати", – повідомив голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач.

Ще одна особливість цьогорічного фестивалю – передбачається, що молодого вина буде дуже мало. Як розповів Ковач, аномально пізно почався розвиток лози – весни практично не було, з холоднечі перейшли в спеку, і сезон збору винограду запізнюється приблизно на місяць. Оскільки ж і фестиваль проводитиметься на тиждень раніше, то ще мало в кого з виноробів буде достатньо алкогольного напою нового врожаю.

Як повідомляється, локація "Закарпатського божоле" буде традиційна – винні підвали історико-культурного комплексу "Совине гніздо".

Першу символічну діжку відкриють, як і в попередні роки, в "серці" Ужгорода – на перехресті вулиць Корзо та Августина Волошина. До цього місця увечері 12 листопада пройдуть костюмованою урочистою ходою.

Планується, що у "Совиному гнізді" свої вина представлять понад 30 виноробів Закарпаття. Через потенційний дефіцит молодого вина буде дозволено реалізовувати і вина минулорічних урожаїв.

Теж уже традиційно вхід на фестиваль буде платним – 50 гривень. За них відвідувачі отримуватимуть скляний келих для дегустації представлених напоїв. Також будуть брендовані келихи і до них – картка "народної дегустації", яку можна буде обміняти на літр вина, що сподобалося найбільше. Вино, яке отримає найбільше карток, нагородять як найкраще на фестивалі.

Читайте також: У Маріуполі пройде гастрофестиваль локальних фермерів

Ковач наголосив, що отримати в обмін на картку можна буде лише молоде вино, з урожаю саме цього року.

Заступник міського голови Артем Погорєлов пояснив, що наміри організувати "Закарпатське божоле" цьогоріч офіційно анонсують уже зараз, бо на фестиваль чималий попит у туристів. Є сподівання на сприятливу епідемічну ситуацію, очікується багато гостей.

"Найпотужніші туроператори вже анонсують і починають продавати тури, в місті уже визначено місця для паркування великих автобусів, які привозять туристів. Таких локацій три – на вулиці Івана Ольбрахта, біля автостанції №2 та біля аеропорту", – розповів заступник начальника управління економічного розвитку міста Ужгородської міськради Василь Цап.

Як повідомляється, під час фестивалю міська влада планує також організувати безкоштовні екскурсії Ужгородом, інші додаткові атракції, у скверику поруч із "Совиним гніздом" діятиме фудкорт. Традиційно на фестивалі будуть також сири, м’ясні вироби, сувеніри тощо.

Фото: Ужгородська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-