У Харкові на фестивалі

У Харкові на фестивалі "Смачного" частували традиційними місцевими стравами

Фото
Укрінформ
Традиційні страви, випічку та напої Харківщини запропонував гостям гастрофестиваль "Смачного", який відбувся у обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Коментар щодо фестивалю кореспонденту Укрінформу надала провідний методист цього центру Наталія Олійник.

"Традиції харчування – це той цікавий напрямок, який, вважаю, незаслужено забутий на Харківщині. Тому з кінця минулого року наш центр розпочав власну програму збирання та збереження рецептів саме місцевої української кухні. Коли зрозуміли, що таких рецептів по селах не 10-20, а, можливо, й 220, то з'явилася ідея провести конкурс, щоб відібрати найкращі. У лютому цього року конкурс оголосили і зібрали понад 100 кращих рецептів. Але й того було замало: а чи не пригостити гостей стравами за кращими рецептами, про які більшість господинь й не чули. Наприклад, узвар з буряка, вареники з пасленом, "голий" борщ з карасями чи паска з гамусом – це рослина на городі, яка замінює прянощі. Журі конкурсу на першому етапі відібрало найкращі рецепти, а потім настав час другого етапу: понад 20 учасників із 7 громад Харківщини привезли на фестиваль свої дивовижні страви, випічку та напої за старовинними сімейними рецептами і пригостили гостей", – зазначила Олійник.

У Харкові на фестивалі "Смачного" частували традиційними місцевими стравами / Фото зі сторінки фестивалю у Фейсбуці

За її словами, найкращі страви журі відібрали у 6 номінаціях. Так, найкращою першою стравою став "голий" борщ від господинь з Чугуївщини, найкращою другою стравою – вареники "з піском" або перетертими шкварками від учасниць із Золочіва. Найкращою випічкою визнали млинці з сиром з Балаклейщини, обрядовою випічкою – сирну паску зі Зміївщини, напоєм – квас на житньому хлібі з Лозівщини. Найкращою комплексною сімейною їжею стало меню з Нової Водолаги, до якого входить варенуха – популярний козацький напій з медом, м'ятою та червоним перцем.

Читайте також: На Закарпатті кондитерка випекла гігантський кіфлик, який включили до рекордів України

Олійник додала, що запланували також видати енциклопедію старовинних рецептів страв Харківщини.

На завершення фестивалю учасники показали гостям свої вокальні, музичні та танцювальні таланти. Захід відбувся з дотриманням правил карантину.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-