Фотоподорож: Самчики – село з «маленьким Версалем» і власним розписом

Фотоподорож: Самчики – село з «маленьким Версалем» і власним розписом

Фото
Укрінформ
Село Самчики на Хмельниччині відоме своїм палацово-парковим ансамблем XVIII-XIX та колоритним самчиківським розписом.

Село Самчики (до 1545 року називалося Замчики) розташоване на трасі Житомир – Чернівці поблизу Старокостянтинова. Асфальтована центральна вулиця веде прямо до Державного історико-культурного заповідника «Самчики», що стоїть на березі річки Случ.

Дорогою до заповідника трапляються будинки та паркани, декоровані місцевим самчиківським розписом, який виник на межі ХІХ-ХХ ст. Для нього характерні переважно рослинні орнаменти та жовтий, зелений, синій, червоний кольори, які доповнюють фіолетовий, коричневий і чорний.

У 2019 році «самчиківку» внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Перлина Самчиків – це палацово-парковий ансамбль, який ще називають «маленьким Версалем». Величний двоповерховий палац у стилі класицизму заклав Ян Самюель Хоєцький 1725 року, а його справу продовжив Петро Чечель. На початку ХХ ст. там жила онука Артемія Терещенка Софія з чоловіком Михайлом Шестаковим.

Палац спроєктував польський архітектор Ян Кубіцький, декором займався італійський скульптур Жан Батист Цягляно, а навколишній парк заклав ірландець Діоніз МакКлер.

Будівля палацу заввишки 14 м складається з 22 залів та кімнат, серед яких немає однакових. На вході відвідувачів зустрічають два леви з моноліту каменя пісковика, які раніше прикрашали графські ворота.

Туристи одразу потрапляють у розкішну блакитну залу з багатьма дзеркалами та оригінальною ліпниною, де відбувалися бали.

Далі – не менш вишукана червона зала, в якій частували гостей. Там зберігається австрійський рояль «J.Fritz & Sohn, Wien», що був автентичним атрибутом палацу.

Своїми розписами вражає і «Японська кімната», яка наразі єдина в Україні з таким повністю збереженим інтер’єром.

На території заповідника розташований і Китайський будиночок, що отримав свою назву через дах, схожий на китайську пагоду. Будівля в минулому використовувалася як холодильник.

Читайте також: Фотоподорож: Бакота – місце краси і сили

Палац оточений парком, що поєднує французький регулярний та англійський пейзажний стилі. Там ростуть понад 280 видів кущів та дерев, серед яких 150-річна ялина європейська та ялина повисла, якій понад 280 років.

У мальовничому самчиківському палацово-парковому ансамблі часто знімають фільми, а нещодавно він потрапив у кліп гурту Tik Tu на пісню Aero

Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-