На Тернопільщині відбудеться міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини»

На Тернопільщині відбудеться міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини»

Укрінформ
XXII Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» пройде найближчими вихідними у лісовому урочищі на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив один із засновників заходу Олександр Венгринович.

«Приємно, що фестиваль починався як крайовий, згодом став всеукраїнським, а тепер вже має й міжнародний статус, що засвідчує його популярність як в Україні, так і в світі. Віримо, що й надалі наш фестиваль буде яскравим символом єднання лемків, часом зустрічі і спомину, знаком нашої любові до отчого краю і лемківської сили», – зазначив Венгринович.

За його словами, фестивальна програма складена з урахуванням традицій і збережених зразків лемківських пісень, танців, поезії, переказів та легенд.

Передбачається, що в суботу після урочистої ходи містом Монастириська, на околиці якого й відбуватиметься свято, учасники запалять ватру, що сповістить про початок фестивалю.

Упродовж двох днів під облаштованим на лісовій галявині куполом виступатимуть аматори й професійні майстри сцени, лемківські народні колективи та виконавці, триватимуть виставки на лемківську тематику, ігри, дегустація страв, приготовлених за давніми рецептами господинь з Лемківщини.

Читайте також: На Львівщині проходить наймасштабніший фестиваль-табір середньовіччя «ТуСтань!»

Лемки – західна етнографічна гілка українського народу, яка проживала на обох схилах Карпат. У 1944-46 рр. на підставі угоди між урядами УРСР та Польщі відбулася депортація українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі.

Загалом депортували майже 500 тис. лемків і розсіяли по всіх областях України. На Тернопільщині оселилося понад 41 тис. родин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-