На Закарпатті законсервують руїни чотирьох замків

На Закарпатті законсервують руїни чотирьох замків

Фото
Укрінформ
На Закарпатті цьогоріч почнуть консервацію руїн чотирьох замків. Роботи проводитимуть за грантовим проєктом, який підготувало Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття".

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив директор агентства Михайло Данканич.

"На Закарпатті в 2021-2022 роках законсервують руїни чотирьох замків — мова йде про Середнянський, Квасівський замки, а також про замок Нялаб у селі Королево та руїни замку Канків у Виноградові. Роботи проводитимуться за грантовим проєктом "Збереження замків Закарпаття", підготовленим АРР "Закарпаття", – повідомив Данканич.

За його словами, найскладніший для консервації – Середнянський замок, де збереглися високі стіни середньовічної фортеці.

"Експерти ще торік розробили проєктно-кошторисну документацію щодо консервації стін Середнянського замку, вона затверджена і за нею вже можуть працювати спеціалісти", – зазначив Данканич.

На Закарпатті законсервують руїни чотирьох замків / Фото проєктів надані АРР «Закарпаття»

Він додав, що проєкти на консерваційні роботи у Квасівському, Королевському та Виноградівському замках ще у процесі розроблення. Під час підготовки проєктанти консультувалися з істориками та археологами Ігорем Прохненком, Марією Жиленко та Володимиром Мойжесом. До кінця лютого ці проєкти будуть подані на експертизу, наразі вони готові на 80%.

Читайте також: На Закарпатті показали первісний вигляд Середнянського замку

Також Данканич повідомив, що так, як це було зроблено у Середнянському замку торік, біля руїн інших трьох фортець встановлять прозорі стенди, на яких відтворять історичну форму фортець зі стінами та дахами.

Наразі макети цих стендів розробляються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-