Під час створення 3D-моделі Трахтемирівського півострова знайшли оборонні споруди та печеру

Під час створення 3D-моделі Трахтемирівського півострова знайшли оборонні споруди та печеру

Укрінформ
Експерти завершили збирання матеріалу для розроблення цифрової 3D-моделі поверхні землі в межах Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів».

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час презентації результатів проєкту Українського культурного фонду «Трахтемирів-DIGITAL», повідомляє «Прочерк».

На 3D-моделі півострова зафіксовано, серед іншого, координати розташування археологічних об’єктів, яких тут близько 80.

«Така методика в археологічній та історико-охоронній діяльності застосовується в Україні вперше. Важливо, що проєкт реалізовано саме на Трахтемирівському півострові. Це – об’єкт величезної площі, і тут може бути представлено всю історію України – від найдавніших часів до сьогодення. Тут стояло давньоруське місто Заруб, тут був важливий центр українського козацтва, а під час Другої світової війни точилися масштабні й кровопролитні бої... Сподіваємося на створення тут єдиного музейного об’єкту. А пам’ятку такого масштабу не можна вивчати без дослідження ландшафту. Сам тамтешній ландшафт – важлива природна й історична пам’ятка», – наголосив директор ДІКЗ «Трахтемирів» Тарас Теліженко.

Як зазначив технічний керівник проєкту Олег Бурячок, під час сканування ландшафту за допомогою фотограмметрії (з квадрокоптера) і LIDAR-технології (з літальних апаратів) зробили цілу низку цікавих відкриттів. Зокрема, було знайдено невідомі раніше оборонні споруди літописного міста Заруб. А Тарас Теліженко під час однієї з експедицій у межах проєкту знайшов невідому раніше рукотворну печеру, яку в майбутньому досліджуватимуть науковці.

Представники заповідника наголосили, що всі роботи виконуються у суворій відповідності до законодавства і спрямовані, зокрема, на підтримку розвитку місцевої громади.

За словами наукового співробітника ДІКЗ «Трахтемирів» Дмитра Іванова, наразі сформовано 3D-моделі окремих частин півострова, триває робота зі створення єдиної моделі всього «Трахтемирівського кута». Попереду – науковий звіт і підготовка рекомендацій щодо застосування новітніх технологій для сканування інших історичних об’єктів.

За словами директора ДІКЗ «Трипільська культура» Владислава Чабанюка, цей заповідник також планує здійснити аналогічне дослідження на своїй території.

Читайте також: Археологи знайшли досі невідомий підвал у Невицькому замку

У планах ДІКЗ «Трахтемирів» – активізація діяльності з охорони археологічних та історико-культурних пам’яток, проведення тематичних екскурсій для туристів, музейна діяльність. А найцікавіше – у Трахтемирові планується створити археологічний скансен – село-музей просто неба, яке відтворювало б побут наших далеких предків.

Водночас, як зазначив професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Анатолій Чабан, перед заповідником «Трахтемирів» стоїть чимало інших важливих завдань: завершення юридичного оформлення своєї діяльності, копітка наукова робота з дослідження письмових джерел, правильна організація туристичної діяльності.

За тиждень результати проєкту «Трахтемирів-DIGITAL» презентують у Києві.

Фото з сайту procherk.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-