У ботсаду Чернівців розквітло майже 200-річне тюльпанове дерево

У ботсаду Чернівців розквітло майже 200-річне тюльпанове дерево

Фото
Укрінформ
У ботанічному саду Чернівців почало цвісти рідкісне тюльпанове дерево. Йому майже 200 років, а походить воно з Північної Америки.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тюльпановим його називають тому, що квіти за формою подібні до квітів тюльпанів. Однак вони не мають такої гами кольорів, як у тюльпанів. Квітка зеленувата з помаранчево-жовтою смужкою. Тюльпанові дерева у Чернівецькому ботанічному саду збереглися ще з часів заснування Центрального парку культури і відпочинку імені Т. Шевченка, який нині межує з ботанічним садом. Колись це був Народний сад. Частину території відділили для ботанічного саду і деякі старі дерева залишилися. Це десь 1836 рік, але точної дати немає", – розповідає провідний фахівець відділу рослин відкритого ґрунту Чернівецького ботанічного саду Марія Виклюк.

Зазвичай тюльпанове дерево розпочинає цвісти наприкінці травня-початку червня.

"Після цвітіння всередині зав’язується така шишка, плоди-крилатки. Плоди, як на батьківщині, так і в нас – слабо виповнені. Там насінин може бути 1-2 виповнених, тому якщо сіяти, то вони дають мало сіянців. Якщо ж насівається в природному середовищі, але немає бур’янів і достатньо вологи, то вони на наступний рік дають багато самосію і можна мати багато насіння", – говорить співробітниця ботсаду.

У Чернівецькому ботанічному саду розквітло тюльпанное дерево / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Вона додає, що оскільки тюльпанові дерева дають самосів, то буковинський клімат їм підходить, він близький до клімату їхньої батьківщини. Дерева добре переносять холоди і не підмерзають взимку.

Період цвітіння тюльпанового дерева залежить від погоди. Якщо помірно тепло і сухо, вони цвітуть довше – десь до трьох тижнів, якщо вітер та дощі, то, відповідно, період цвітіння коротший.

Читайте також: Гастротуристичний маршрут Української Бессарабії став антикоронавірусним

Окрім тюльпанового дерева, увагу відвідувачів ботанічного саду зазвичай привертає дерево кипарис болотний, або таксодій дворядний. Це рослина, для якої тут створюють штучне заболочення, цілодобово поливаючи, окрім зимового періоду. Воно єдине в Західній Україні.

Нині ботанічний сад ЧНУ закритий для вільного відвідування у зв'язку з карантином. Утім, дозволяється проводити організовані екскурсії групами до 10 осіб із дотриманням сантарно-гігієнічних норм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-