На стародавньому Валу в Чернігові з’явилася 13-та гармата

На стародавньому Валу в Чернігові з’явилася 13-та гармата

Фото
Укрінформ
У Чернігові, біля сувенірного магазина на стародавньому Валу, з’явилась мініатюрна скульптура гармати XVI-XVIII століть, яка претендує на звання 13-ї за ліком.

Про це повідомив автор виробу Олександр Кишко на своїй сторінці в Facebook.

"Після того, як був зроблений мною Клубок "Чернігів - місто легенд", ми почали обговорювати ідеї та скульптури, які можна було зробити і прикрасити місто на майбутнє. Вирішили зробити мініатюрну гармату, яку планували встановити на перилах біля великої. На жаль або на щастя, там, де планували, нам не дозволи монтаж. Так вона і простояла на полиці більше року, поки не з'явилася ідея встановити її біля "Зеленої лавки", яка залюбки дала згоду. Так і з'явилася мініатюрна чернігівська гармата", - розповів майстер.

За його словами, мінігармата – в 11 разів зменшена копія однієї з 12 великих гармат, що прикрашають чернігівський Вал. Під час виготовлення постаменту під неї було витримано єдину концепцію бренду "Чернігів – місто легенд", де "ниточка тягнеться від однієї до іншої скульптури".

Читайте також: Нацпарки й заповідники представлять на виставці у Львові

Майстра, що спеціалізується на роботі з металом, Олександра Кишка в Чернігові знають як творця нинішнього символу обласного центру – Клубка міста легенд.

Як відомо, на стародавньому Валу Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" встановлено 12 гармат XVI-XVIII століть із бастіонів Чернігівської фортеці. Тринадцята ж гармата у лексиконі чернігівців існувала як міфічна, шукати яку жартома відправляли приїжджих або тих, із ким не хотіли зустрічатися. За популярним переказом, побачення біля неіснуючої 13-ї гармати чернігівські дівчата призначали небажаним кавалерам. 

Фото Олександра Кишка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-