У Гнівані на костелі встановили аналог сторічного годинника

У Гнівані на костелі встановили аналог сторічного годинника

Укрінформ
На вежі костелу св. Йосипа у м. Гнівань Вінницької області встановили аналог оригінального годинника з курантами першої половини ХХ століття.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Гніванської міської ОТГ Володимир Кулешов.

"Реалізувати цей проект нам вдалося завдяки ініціативі депутатів Гніванської міської ради, прихожан Гніванського костелу св. Йосипа і настоятеля храму Кшиштофа Бузіковського. Зробили ми це спільно – залучали гроші меценатів, членів громади, а також нам допомогли польські партнері з гміни Сухи Ляс. Ну і міський бюджет також долучився", - повідомив Кулешов.

За його словами, найбільше коштів на встановлення годинника надали члени громадської організації "Гніванчани", які внесли близько 30 тисяч гривень. Загалом же проект коштував близько 150 тисяч гривень.

Годинник для костелу виготовили в Польщі, встановили його на вежі храму й відкрили у вихідні, під час святкування Дня міста.

Читайте також: На Вінниччині встановили пам’ятник річковій мідії, яка врятувала село від голоду

Костел св. Йосифа у Гнівані був відкритий у вересні 1906 року. На той момент він був одним з найбільших у Європі храмом неоготичного типу. У 1940-50 роках храм був порожній і занепадав, а в 1958 році тут почали будувати завод, будівля храму втратила первозданний вигляд, з нього зробили чотириповерхове приміщення. У 1988 році була зареєстрована Гніванська римо-католицька громада. Саме її парафіяни почали домагатися у місцевої влади повернення костелу. З 1990 року його почали відновлювати.

Фото: i-vin.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-