Таємничі сутерени та старовинні ігри: Вінниця кличе на безкоштовні екскурсії

Таємничі сутерени та старовинні ігри: Вінниця кличе на безкоштовні екскурсії

Укрінформ
У Вінниці до Днів європейської спадщини запровадили безкоштовні екскурсії містом.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили в департаменті маркетингу міста та туризму Вінницької міськради.

«Цього року наше місто долучається до проведення Днів європейської спадщини вперше. З 27 до 29 вересня в нашому місті пройду заходи, які випливають з цьогорічної тематики Днів, а саме «Мистецтво та розваги: спадщина у головній ролі». Таким чином, містяни зможуть безкоштовно потрапити на цікаві інтерактивні виставки, а також отримати доступ до закритих об'єктів. А головне, побувати на презентаціях нових унікальних екскурсійних маршрутів», - розповіли в департаменті.

Зокрема, в п’ятницю, 27 вересня, можна буде потрапити до зазвичай закритого колишнього монастиря єзуїтів, де нині розташовано Державний архів Вінницької області. Під час екскурсії «Європейська спадщина в Мурах» відвідувачі відкриють для себе секрети найстарішої архітектурної пам'ятки Вінниці та побувають у найпотаємніших закутках споруди.

В суботу, 28 вересня, гостей зустрічатиме Вінницький обласний краєзнавчий музей. Там триватиме інтерактивна виставка «Школа темних віків і таємничі сутерени», яка на основі археологічних матеріалів демонструє, якими були розваги та навчальний процес у минулому, яке це мало значення на різних історичних етапах і як, зрештою, відбувалося формування культури. Хронологічно виставка охоплює період від кам’яної доби до перших свідчень існування писемності в Середньовіччі.

Читайте також: "Стоунхендж" і палеовулкан: Дніпропетровщина робить ставку на археологічний туризм

Відвідувачі виставки зможуть побачити археологічні матеріали з фондів музею, серед яких іграшки та мініатюрні вироби трипільської культури та скіфського часу. Особливістю виставки є використання інсталяцій реконструкцій оригінальних археологічних знахідок, завдяки цьому відвідувачі зможуть спробувати себе у старовинних іграх та середньовічній каліграфії. А наостанок учасники екскурсії матимуть унікальну нагоду зазирнути у фрагмент вінницьких підземель під Мурами.

Неділя, 29 вересня, буде присвячена живопису та графіці. У Вінницькому обласному художньому музеї триватиме унікальна інтерактивна екскурсія «Мистецтво як розвага: мандрівка крізь віки». Під час мандрівки вінничани та гості міста матимуть змогу побачити на картинах художників, яким чином розважалися у минулих століттях. В експозиції художнього музею буде представлена раніше захована у фондах картина невідомого автора XVII ст., на якій зображена гра 400-річної давнини.

Ще одним доповненням екскурсії стане огляд шаржів найвідомішого у світі вінницького художника Натана Альтмана, який зображав на початку століття у жартівливій формі своїх сучасників. Завершенням екскурсії стане невеличкий майстер-клас із живопису.

Також у межах Днів європейської спадщини у Вінниці відбудеться презентація нових унікальних екскурсійних маршрутів, розроблених учасниками Майстерні міських екскурсій Школи вінницького гіда. Так, увечері 27 вересня вінничани та гості міста матимуть змогу розкрити загадкові секрети вечірнього міста, дізнатися вінницькі легенди та поринути в атмосферу «Вінниці містичної».

28 вересня відбудеться екскурсія «Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові», яка розповість про те, чим займалися, де розважалися, в кого закохувалися жінки Вінниці сто років тому.

29 вересня учасниці Школи вінницького гіда запрошують дізнатися, чим жили містяни та якою була Вінниця в часи окупації (екскурсія «Winnyzja-Stadt»).

Дні європейської спадщини  – спільна ініціатива Ради Європи та Європейської комісії. Культурні заходи, що спільно проводяться різними країнами Європи, з метою підвищення обізнаності про спадщину як матеріальну, так і нематеріальну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-