На ставці Гітлера «Вервольф» знайшли чотири поверхи підземних споруд

На ставці Гітлера «Вервольф» знайшли чотири поверхи підземних споруд

Укрінформ
Науковці київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики і геохімії виявили на ставці Гітлера «Вервольф», що поблизу Вінниці, чотири поверхи підземних рукотворних пустот і тунель.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

«Ставка Гітлера «Вервольф», на території якої розташована наша філія - «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму», - цього року стала об’єктом другого етапу дослідження фахівців Інституту прикладних проблем екології, геофізики і геохімії. Люди завжди цікавилися, що ж там, під землею? Бо залишки підірваних бункерів, розкиданих по поверхні, бачать усі, а тепер ми можемо стверджувати, що там є і підземні приміщення. Як йдеться в офіційному звіті, переданому нам науковцями Інституту, в зоні дослідження фіксуються сигнали від рукотворного підземного об’єкту - будівлі в чотири поверхи з тунелем на глибині 10-12 метрів», - зазначила Висоцька.

За її словами, науковці розпочали перший етап приповерхових досліджень території «Вервольфу» ще торік. Їх проводили на ділянці, відведеній музеями під експозицію військової техніки. Це невеличка частина території меморіального комплексу, що займає площу 24 га. Тоді вдалося з’ясувати, що підземні приміщення прослідковуються, але локалізувати їх не вдалося. І тільки цьогоріч було проведено додаткові дослідження із застосуванням мобільної технології геофізичних досліджень, що включає метод частотно-резонансної обробки та інтерпретації даних супутникових знімків і фотознімків. Також застосовувалися наземні геоелектричні методи вертикального електрорезонансного зондування.

Читайте також: На Вінниччині з'явиться 3D-макет ставки Гітлера

У ході досліджень науковці виявили рукотворний підземний об’єкт - будівлю на чотири поверхи з тунелем на глибині 10-12 метрів, з бетонними перекриттями завтовшки 50 см і більше. Два верхні поверхи заповнені газами (аргон і радон), два нижніх ще вимагають додаткових досліджень.

«З цим офіційним звітом ще треба попрацювати, зустрітися з виконавцями. Я думаю, що робота продовжиться, але про якісь розкопки на сьогодні не йдеться. Будемо проводити отакі ж дослідження, з іншими методами будемо працювати без розкопок, бо ми не знаємо, що є на тих нижніх поверхах», - повідомила директорка музею.

Ставка Гітлера «Вервольф» розташована у селищі Стрижавка поблизу Вінниці. Її звели у два етапи (початок робіт припав на осінь 1941 року), вона призначалася для керування військовими діями нацистських окупантів на Східному фронті. Адольф Гітлер перебував тут тричі, загалом понад 150 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-