Закарпатський кіфлик відлили з бронзи

Закарпатський кіфлик відлили з бронзи

Укрінформ
В Ужгороді відкрили нову мініскульптурку, що отримала назву "Закарпатський кіфлик". Маленька композиція стала 42-ю за ліком у місті над Ужем.

Про це повідомив експерт із туризму на Закарпатті Федір Шандор, передає Mukachevo.net

"Мініскульптура "Закарпатський кіфлик", дівчина Ілонка з кітликом, 42-а в Ужгороді. Звісно, що уособленням виробника кіфлика є жінка, а не чоловік. А сам кіфлик – символ Святого Мартина. Це тістечко у Франції називають "рожки Святого Мартина". Їх пекли у холодний період, коли вже робили леквар зі слив. У Франції робили каштанове варення й подавали до свята Святого Мартина. Тим більше, що у нас Святий Мартин визнавався у всіх регіонах Закарпаття, тому кіфлик зайшов", - розповів Шандор.

Мініскульптуру розмістили біля одного з місцевих торговельних центрів, який і виступив її замовником. Авторами стали молоді митці Роман Мурник та Степан Руснак.

Скульптура виготовлена з бронзи, яку вилили саме на Закарпатті, а не за кордоном.

Читайте також: В Ужгороді влаштують лицарський фестиваль на честь графів Другетів

Кіфлик чи кітлик – це закарпатське печиво в формі загнутої підкови, посипане цукром-пудрою. Робиться з різноманітними начинками – горіховою, маковою та з лекваром.

Варто зазначити, що міні-скульптури Ужгорода – популярна туристична атракція. Відшукати їх – справжня забава для мандрівників. Більшість мініатюр зосереджено в центральній частині міста, вздовж набережної обабіч річки Уж. Серед них – іглаївські їжачки, солдат Швейк, виноградне гроно, вузол Кротона, кубик Рубіка, Миколайчик, пароплав "Карпатія", Гаррі Гудіні, Джон Лорд, Вольфганг Амадей Моцарт, художник Глюк й навіть власні статуя Свободи й Ейфелева вежа.

Фото: zakarpatpost.net, pershij.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-