«Древлянський край»: На Житомирщині з'явиться новий туристичний маршрут

«Древлянський край»: На Житомирщині з'явиться новий туристичний маршрут

Децентралізація
Укрінформ
Туристичний кластер «Древлянський край» планують запустити для чотирьох ОТГ Житомирщини

На півночі Житомирщини чотири об'єднані територіальні громади (ОТГ) планують запустити спільний туристичний маршрут. Першу спробу поєднати свої музеї, історичні пам’ятки та природні дива зробили Овруцька та Словечанська громади.

Маршрут віддаленими місцинами житомирського Полісся протестували журналісти під час престуру «Туристичний потенціал громад Словечансько-Овруцького кряжа», який організував Житомирський центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Подорож тривала вздовж Словечансько-Овруцького кряжа. Це пасмо протяжністю майже 60 кілометрів, у рельєфі якого поєднані височини (максимальна точка сягає до понад 300 метрів над рівнем моря) та яри з урвищами. На кряжі ростуть реліктові субтропічні рослини та зосереджені поклади пірофіліту, який у часи Київської Русі  поставляли звідси для оздоблення Десятинної церкви та Софійського собору в Києві.

ТУРИЗМ У ПРІОРИТЕТІ

«Туризм – це один з ключових напрямків у стратегії розвитку Овруцької ОТГ. Ми підписали меморандум про партнерство з Олевською, Народницькою та Словечанською об’єднаними громадами, у рамках якого плануємо створити туристичний кластер «Древлянський край». Відтак, цими чотирма громадами проходитиме турмаршрут, на шляху якого зустрічатимуться найцікавіші об’єкти та буде облаштовуватися інфраструктура. Овруцька ОТГ має намір створити мотель на базі колишнього панського маєтку в селі Хлупляни, а інші громади зроблять свій внесок», - розповіла начальниця відділу економічного розвитку і залучення інвестицій Овруцької міської ради Оксана Левківська.

За її словами, такий маршрут буде розрахований на кілька днів. Його тривалість та протяжність визначать тоді, коли зберуть пропозиції від усіх громад. 

Основу престуру сформував уже відомий маршрут «Кам’яна квітка», розроблений Овруцькою ОТГ та напрацювання Словечанської ОТГ. Загалом журналістам показали понад десяток різних локацій в обох громадах. Такий маршрут об’єднав музеї, геологічні та релігійні об’єкти, а також урочища. Для гостей підготували картки з фото та описом кожного пункту.

ВІД ХРАМУ ХІІ СТОЛІТТЯ ДО ЦЕНТРУ ПАЛОМНИЦТВА ХАСИДІВ  

Маршрут розпочинається з Овруча, куди після спалення Коростеня (Ісокростеня) княгиня Ольга перенесла центр древлянської землі. Місто, як і його околиці, багаті історією та цікавими пам’ятками.

В Овручі туристам пропонують відвідати пам’ятку архітектури  ХІІ століття - Свято-Василівський собор, Спасо-Преображенський кафедральний собор на Замковій горі, місце першого поховання князя Олега Святославовича. Крім того, у Малій академії народних мистецтв та ремесел можна познайомитися з авторською технікою створення картин із соломи заслуженого художника України Миколи Климовича, а в музеї «Древлянські джерела» розкажуть про традиційні поліські промисли бортництво і льонарство.

Далі маршрут веде маловідомими для багатьох туристів дорогами і стежками. У селі Клинець перша зупинка за 12 кілометрів від Овруча. Свого часу в його околицях знайшли рештки мамонта і шерстистого носорога. Тепер туристам пропонують послухати тихий водоспад, що пробивається з кам’яної породи та стрімкий потічок, що з нього витікає. 

Дорогою повз глибокі урвища кряжа прямуємо до села Збраньки, де колись видобували пірофілітовий сланець. Зараз там закинута шахта й напівзруйнована адмінбудівля, але досі на поверхні землі можна побачити уламки пірофіліту. Туристам вже й підготували тематичні сувеніри «Кам’яна квітка» (у скляній посудині зібрали камені пірофіліту, граніту та кварциту, що залягають у глибинах кряжа, - ред.).

Далі на шляху до Словечного зустрічаються курганні могильники у селах Бондарі та Норинськ і рекреаційний пункт «Гаряче каміння» з валунами, що виступають над поверхнею землі.

Завершує маршрут Овруцькою ОТГ центр паломництва хасидів у селі Нові Велідники, де похований цадик Ісраель Дов Бер. Це місце за масовим відвідуванням євреями поступається лише Умані та Меджибожу. У паломників є традиція залишати у скриньках записки із проханнями, які, як стверджують екскурсоводи, обов’язково збудуться.

АЛЬТЕРНАТИВА ГОРАМ НА ПОЛІССІ   

Подорож Словечанською ОТГ стартує з місця, де проходить середній географічний меридіан континентальної Європи. 

«Ми прагнемо показати людям, що на Житомирщині є багато цікавих місць, які варто пізнавати і відкривати. Словечанська ОТГ пропонує відвідати 2 музеї та городище. Подорожуючи тут, можна переконатися, що в нас також є гори. Нехай вони не такі високі, як Карпати, але ближчі та з красивими краєвидами», - каже секретар Словечанської сільської ради Павло Верпівський. 

У Словечному туристів запрошують до Музею партизанської слави Полісся з історією партизанського руху та експонатами поліського побуту. Поруч із закладом – меморіал пам’яті спалених сіл у роки Другої світової війни. 

Краєзнавчий музей у селі Листвин цікавий колекцією поліських вишитих сорочок і рушників та зразками корисних копалин, знайдених на території Словечанського-Овруцького кряжа. 

Останній пункт туристичного маршруту – це урочище «Городище» у селі Городець. Нині від давнього городища залишилися лише вали, оточені лісом та полями. Там є і Ольжина криниця, вода з якої, за легендами, повернула княгині Ользі зір.

Як зауважив радник з комунікацій Житомирського ЦРМС Дмитро Клименко, ідея престуру полягає в тому, аби відкрити цікаві місця Житомирщини та мотивувати інвесторів розбудовувати на півночі області туристичну інфраструктуру.

«Овруцька і Словечанська об’єднані громади мають багато цікавих об’єктів, що є магнітом для туристів. Ми прагнемо показати, що не треба їхати кудись далеко за красивими краєвидами чи історією. Можна сісти вранці у маршрутку і за день побачити неймовірно багато. Поки що інфраструктури навколо цих об’єктів мало, але сподіваємося, що на це звернуть увагу підприємці, які можуть відкрити тут хостели й заклади харчування», - резюмував Клименко.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Ірина Чириця, Житомир-Овруч-Словечне

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-