На неоготичному костелі в Гнівані з'явиться аналог оригінального годинника

На неоготичному костелі в Гнівані з'явиться аналог оригінального годинника

Укрінформ
На вежі неоготичного костелу св. Йосипа, що у м. Гнівань Вінницької області, встановлять аналог оригінального годинника першої половини ХХ століття.

Про це повідомив голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов на своїй сторінці в Facebook.

"За ініціативи депутатів Гніванської міської ради (прихожан Гніванського костелу св. Йосипа) відбулася зустріч з настоятелем храму Кшистофом Бузіковським. У конструктивній розмові було розглянуто питання про встановлення на башті Гніванського костелу годинника, подібного тому, який був у довоєнні часи", - повідомив Кулешов.

За його словами, годинник для костелу виготовлять у Польщі. Його прогнозована вартість – 150 тис. грн.

Реалізувати цей проект планують спільнокоштом, залучивши гроші меценатів, членів громади, польських партнерів з ґміни Сухи Ляс, а також за співфінансуання з міського бюджету.

Читайте також: В Іванівській тергромаді на Вінниччині створять «Музей чотирьох поетів»

Міський голова висловив сподівання, що перший бій курантів годинника на вежі костелу містяни почують вже у вересні на святкуванні Дня міста.

Костел св. Йосифа у Гнівані було відкрито у вересні 1906 року. На той момент він був одним з найбільших в Європі храмів неоготичного типу. Архітектура його фасаду нагадувала готичні храми середньовічної Прусії. Гніванський костел - це тринавова базиліка з прибудованою збоку вежею-дзвіницею.

У 40-50-х роках минулого століття храм був порожній і занепадав, а в 1958 році тут почали будувати завод, будівля храму втратила первозданний вигляд - з неї зробили чотириповерхове приміщення. У 1988 році була зареєстрована Гніванська римо-католицька громада. Саме її парафіяни почали домагатися в місцевої влади повернення костелу. Починаючи з 1990 року його почали відновлювати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-