На Франківщині обговорили, як зробити Швейцарію в українських Карпатах

На Франківщині обговорили, як зробити Швейцарію в українських Карпатах

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області Білоберізька ОТГ, що у розташована у Верховинському районі, запропонувала туристам кількагодинний сплав по річці Черемош. Для цього тут закупили рафти, спеціалізоване спорядження та запросили досвідчених гідів.

Про це повідомляє Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«В гори можна не лише ходити, в горах можна і плавати. Так вважають у Білоберізькій громаді у високогір’ї Верховинського району Прикарпаття. Туристам тут пропонують повний комплект спеціалізованого спорядження, рафти і досвідчених гідів для кількагодинного швидкісного сплаву по річці Черемош. Тож для поціновувачів природних красот це абсолютно новий погляд на гори, так би мовити, знизу і в динаміці, а для любителів гострих відчуттів – цікавий досвід з присмаком адреналіну», - йдеться у повідомленні.

За інформацією ЦРМС, Білоберізька ОТГ є першою гірською громадою на Прикарпатті та однією з найменших за кількістю мешканців. Секретом успіху цієї громади стали мотивація, знання власних ресурсів та чітке бачення своїх переваг.

«Як «зробити Швейцарію» в українських Карпатах? Перше – зробити дороги, друге – навести лад зі сміттям, бо їхати дивитись на нього ніхто не буде, всюди вистачає свого. І третє – запропонувати туристам щось незвичне, вражаюче, що викликає емоції», - говорить голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк.

Читайте також: Уряд виділив 2,1 мільярда на підтримку ОТГ

Зараз у громаді намагаються покращити місцеві дороги. Це, за словами Іванюка, один із пріоритетів. А для вирішення проблем зі сміттям разом з Івано-Франківським ЦРМС готують на конкурс проектів секторальної підтримки Європейського Союзу проект «Міжрегіональний кластер поводження з ТПВ на межі Івано-Франківської і Чернівецької областей «Чистий Черемош», який в рамках міжмуніципального співробітництва впроваджуватиметься разом з Усть-Путильською ОТГ Чернівецької області.

«Не гроші роблять успіх, а люди та ідеї. І приклад Білоберізької громади це підтверджує. Розуміння своїх переваг та нестандартна як для гірської місцевості ідея, трохи зусиль – і є родзинка, яка веде у громаду туристів. А значить і дає місцевим мешканцям можливість заробляти», - зазначає директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Наразі в Івано-Франківській області працюють 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-